диетични фибри

Въпреки че т.нар. диетични фибри не спадат към класическите нутриенти, те са важен компонент от всяка диета за отслабване. Факт е, че тези полизахаридни влакнини преминават през чревния тракт без да бъдат усвоени. Освен това потискат усвояването на мазнините от храната. Така намаляват количеството на постъпващите калории и подпомагат трайното и здравословно отслабване.

Диетични фибри (влакнини) – същност и типове

Диетичните фибри се съдържат в ядливата част на много растения. В групата на т.нар. влакнини спадат олиго- и полизахариди като целулоза, хемицелулоза, пектин, инулин, лигнин и някои восъци. Те преминават свободно по дължината на стомаха и тънките черва и достигат правото черво. Единственото въздействие върху диетичните фибри е ферментирането им от чревната флора. В крайна сметка се изнасят от организма без никаква част от тях да се абсорбира, т.е. не се усвояват. Освен това по пътя си свързват и увличат със себе си голяма част от мазнините, приети с храната. Така предотвратяват и тяхното усвояване.
Разглеждат се 2 типа диетични фибри – разтворими и неразтворими. От гледна точка на постигането на идеално тегло и методите за здравословно отслабване по-ценни са разтворимите фибри.

Здравословни ползи от редовния прием на влакнини

Разтворимите диетични фибри имат комплексен благоприятен ефект върху:

  • перисталтиката
  • нивата на кръвната захар – регулират концентрацията на глюкоза в кръвта
  • поддържането на холестерола
  • намаляването на апетита

Изброените ползи са крайна цел на всяка диета. Това превръща разтворимите диетични фибри в идеален компонент на всеки хранителен режим, целящ трайно и здравословно отслябване. Редовният прием на продукти, богати на диетични фибри, осигурява намаляване на апетита и едновременно с това – изключително икономичен калориен прием.

Иновативен природен продукт за отслабване – модерното чудо в борбата със затлъстяването

Новият продукт от фамилия Калорекс, а именно Калорекс Липас/Calorex® Lipas, съдържа 500 мг разтворими фибри, под формата на хитозан. Той се препоръчва за справяне с наднормено тегло, за намаляване усвояването на мазнините и при висок холестерол. Калорекс Липас е иновативен продукт, който идеално допълва диетите, целящи постигането на идеално тегло по здравословен и безопасен начин.

 

Сподели: