затлъстяване и остеопороза

Учени предполагат възможна връзка между затлъстяване и остеопороза, особено при жени в менопауза. Близо 30% от хората с остеопороза са с наднормено тегло или затлъстяване. При комбинация от тези две състояния пациентите са по-податливи на костни фрактури, вследствие на обездвижване. В следващите редове вижте повече за влиянието на излишните килограми върху костното заболяване и защо жените са по-застрашеният пол.

Затлъстяване и остеопороза – каква е връзката?

Телесното тегло, обемът на мазнините, образуването и разграждането на костите, процентът мазнини в костния мозък и възпалението са фактори, които трябва да се вземат предвид, за да се обясни връзката между затлъстяването и костното здраве.

Една от доказаните причини за по-голяма опасност от развитие на остеопороза при хора с наднормено тегло е недостигът на витамин D. Причината е, че той е мастноразтворим и голяма част от него се деактивира като се разтваря в мастните депа. По този начин витамин D не може да навлезе в кръвта, да се транспортира и усвои пълноценно от организма. Основният здравословен проблем, който се очертава, е бързото извличане на калций от костите и загубата на костно вещество. Това, от своя страна, е предпоставка за развитие на остеопороза.

banner

Защо рискът при жените е по-голям?

В периода на менопауза дамите са предразположени към покачване на теглото и развитие на остеопороза. Причина и за двете явления е хормоналният дисбаланс, вследствие на прогресивно намаляващото производство на женски полови хормони – естрогени. Естрогенният дефицит води до забавяне на метаболизма, на което всъщност се дължи увеличаването на телесното тегло. Затрудненото усвояване на веществата и понижената мотивация за физически активности, характерни за този период от живота, са причина за покачване на тегло дори и калорийният прием да не се променя. При дамите в климактериум обикновено се наблюдава напълняване в областта на талията и корема. Това е предпоставка за висок индекс на телесна маса (ИТМ) и непълноценно усвояване на витамин D.

Остеопорозата също е заболяване, неразривно свързано с женските хормони. При дамите в менопауза набавянето на оптимални количества витамин D е от основно значение за регулиране обмена на калций и фосфор. Затова е изключително важно да се спазват балансирана диета, богата на хранителни вещества и физическа активност минимум два пъти в седмицата.

За да предотвратите покачването на излишни килограми се доверете на природен помощник

Борбата с опасното затлъстяване може да бъде спечелена с помощта на Калорекс/Calorex®. Този природен продукт подпомага здравословното отслабване, като:

  • ускорява метаболизма
  • увеличава изгарянето на излишните мазнини в проблемните зони, особено в областта на корема и талията
  • намалява образуването на мазнини
  • потиска апетита

Продуктът оказва положителен ефект и в посока понижаване нивата на триглицеридите и холестерола, и регулиране на кръвната захар. Комплексното му действие се дължи на рационалната формула. Всяка капсула доставя на организма оптимално количество екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат). Продуктът щади белтъчините и не крие риск за здравето. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене.

Сподели: