сърце и килограми

Сърце и килограми е тема, която се неглижира от лекарите. Това става ясно от изследване на Националния университет на Ирландия, публикувано в European Heart Journal-Quality of Care and Clinical Outcomes. Подробностите – в редовете по-долу.

Сърце и килограми – повече за връзката помежду им

Изследователите проследяват лечението на пациенти с наднормено тегло или затлъстяване. Това се случва към момента на хоспитализацията заради първи или повтарящ се сърдечен инцидент.

Учените се фокусират върху съветите за начина на живот, предприетите действия и връзката между промените в теглото и здравословното състояние. Те комбинират резултатите от проучванията EUROASPIRE IV (2012 до 2013) и EUROASPIRE V (2016 до 2017), проведени в 29 държави.

banner

Направеният анализ включва данни от общо 10 507 пациента с коронарна артериална болест. Пациентите са наблюдавани от 6 до 24 месеца след хоспитализацията заради сърдечно-съдово събитие. За целите на проучването те попълват въпросници за състоянието си и се подлагат на рутинен преглед.

Един от четирима участници (24,85) е жена. Хоспитализираните са със средна възраст 62,5 години. По време на болничния престой 34,9% от пациентите са със затлъстяване, а 46,0% – с наднормено тегло.

По време на проучването (средно 16 месеца по-късно) още по-висок дял от пациентите са със затлъстяване (36,9%)

Резултатите от анализа сочат, че:

  • 86% от пациентите, които са били със затлъстяване по време на хоспитализацията, продължават да имат проблеми с теглото
  • 14% от пациентите с наднормено тегло вече са затлъстели

Впечатление прави, че:

  • почти половината от жените под 55-годишна възраст са със затлъстяване
  • близо 1/3 от затлъстелите пациенти съобщават, че не са получили съвети за физическа активност или хранене
  • почти всеки 5-и казва, че не е предупреден, че е с наднормено тегло

„От резултатите съдим, че лекарите НЕ разглеждат излишните килограми като сериозен медицински проблем, изискващ внимание и грижи“, казват учените. Те подчертават, че нормализирането на теглото е от ключово значение за пациенти с коронарна болест на сърцето, защото спомага за:

  • регулиране на кръвното налягане
  • понижаване нивата на липидите (мазнините) в кръвта
  • намаляване на риска от диабет тип 2

За здраво сърце и килограми в норма специалистите у нас препоръчват…

Калорекс/Calorex® – изпитана природна комбинация от екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат). Съставките работят в синхрон, за да нормализират теглото.

При редовен и продължителен прием по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене продуктът доказано:

  • намалява образуването на мазнини и избирателно увеличава тяхното изгаряне
  • потиска апетита
  • увеличава основната обмяна в организма

В допълнение понижава нивото на триглицеридите и холестерола, и регулира кръвната захар.

Продуктът е напълно безопасен и щади белтъчините. Подходящ е за дълговременна употреба. За постигане на оптимални резултати е желателно приемът да се съчетае с подходяща физическа активност и здравословен хранителен режим.

Сподели: