изкуствени подсладители

Ако досега сте се заблуждавали, че таблетките подсладители в кафето може да ви направят по-слаби от преди, австралийски учени веднага ще ви избавят от тази илюзия. Обяснението е, че заместителите на захар само повишават апетита и нищо повече.

Изкуствените подсладители не само, че не помагат, а напротив – увеличават апетита

Най-известните подсладители захарин, аспартам, неотам и калиев ацесулфам се използват за подобряване вкуса на нискокалоричните хранителни продукти. Те обаче оказват влияние на мозъка и създават усещането за глад. Това са доказали с изследването си група учени от Медицинския център към университета в Сидни. По време на изследването се установило, че животните, подложени на експеримента, изяждат повече храна, когато в нея са добавени изкуствени подсладители. Учените обясняват, че именно тези подсладители предизвикват усещане за глад и водят до загуба на контрол над апетита. В сравнение с обикновената захар, те дават усещането за малко по-голяма сладост, но от друга страна не ни зареждат с такава енергия, каквато ни дава захарта. Усещайки това несъответствие организмът се старае да си набави калории за сметка на други продукти. Това става посредством определени невронни вериги, които съобщават за скрития глад.

Сукралоза – изкуственият подсладител, водещ до повишен прием на калории

По време на лабораторния опит животните били захранвани с продукти с високо съдържание на сукралоза (сравнително по-нов подсладител), която е в пъти по-сладка от обикновената захар. Този подсладител е шестотин пъти по-сладък от захарозата. С консумация на сукралоза се наблюдавало с 30% повишен прием на калории от преди. Според учените ефектът при хората е същият, тъй като много тях, които спазват диети и употребяват подсладители споделят за неочакван изблик на апетит.

Да намалим апетита с Калорекс Апетин

Хормоните играят съществена роля в регулирането на апетита, като информират мозъка за чувството на глад. Затова е необходимо да се създаде усещане за ситост и да се предпазим от излишен прием на калории. Активната съставка в природния продукт Калорекс Апетин / Calorex® Apetin® е пиноленова киселина, извлечена от ядки на Корейски бор. Именно тя намалява апетита, като стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Предимство на Калорекс Апетин е, че той е 100% природен продукт в иновативна форма – Solucaps (течни капсули), което позволява цялостно и бързо усвояване от организма.

 

Сподели: