линолова киселина

Ако искате да събудите заспалия метаболизъм и да ускорите изгарянето на мазнините, непременно трябва да си осигурите прием на линолова киселина. В последните години това вещество набира все по-голяма популярност поради положителния ефект, който оказва в борбата със затлъстяването и наднорменото тегло. Разберете повече за него в следващите редове.

Седем любопитни факта за линоловата киселина

Незаменима мастна киселина

Линоловата киселина се отнася към групата на незаменимите мастни киселини. Казано с други думи, тя не може да се синтезира в организма. Затова е необходимо да се приема чрез храната или хранителни добавки.

Ненаситена мастна киселина

Линоловата киселина е ненаситена мастна киселина. Тази група мастни киселини имат поне една двойна връзка в молекулата си. Свързвайки се с глицерола, те формират течни масла.

Омега-6 мастна киселина

В зависимост от химичната си структура ненаситените мастни киселини биват омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те имат важно значение за редица биохимични процеси в човешкия организъм. Линоловата киселина е омега-6 мастна киселина. Като такава тя играе важна роля за мозъчната функция, нормалния растеж и развитие.

Ценен помощник в борбата с излишните килограми

Линоловата киселина е ефективно средство за отслабване. Приемът ѝ допринася за намаляване на мазнините в тялото и улеснява тяхното „изгаряне”. Биохимичният ефект на киселината се състои в това, че тя не позволява уголемяване на мастните клетки и натрупване на мазнини в тях, като същевременно стимулира мускулния растеж. Линоловата киселина спомага за понижаване на липидите в кръвта и по този начин се намалява рискът от атеросклероза.

Превантивно средство срещу редица заболявания

Линоловата киселина оказва положителен ефект в превенцията на редица заболявания. Според различни проучвания хората, които приемат достатъчно линолова киселина, са изложени на по-малък риск от различни заболявания, включително диабет тип 2, ракови и сърдечно-съдови заболявания. Освен това линоловата киселина има антиоксидантно действие и оказва благоприятен ефект при хранителна алергия.

Източници на линолова киселина

Храните, богати на линолова киселина са месата от тревопасни животни (говеждо, агнешко и др.) и млечните продукти. Важно е да се отбележи, че количеството на линолова киселината в тези продукти зависи от вида на храната, с която се хранят животните. Зърнените фуражи са бедни на линолова киселина. Затова линоловата киселина се съдържа в по-малко количество в организма на животните, които се хранят с тях. Тревните фуражи са по-богати на линолова киселина. Ето защо животните, които ги използват за храна, имат високи нива на линолова киселина в организма.

Свързана линолова киселина

Свързаната или още конюгирана линолова киселина (CLA) е производно на линоловата киселина. Обхваща група от 28 ненаситени мастни киселини, които са нейни изомери. Поради това, че проблемът със затлъстяването и наднорменото тегло придобива все по-големи мащаби много компании предлагат най-различни продукти за отслабване, които съдържат именно конюгирана линолова киселина.

Най-ефективният източник на конюгирана линолова киселина у нас

Както вече споменахме, пазара е „наводнен“ от продукти на базата на конюгирана линолова киселина. Малко от тях обаче наистина си заслужават. Измежду тях специално внимание заслужава най-новият член на фамилия Калорекс – Калорекс Кла/Calorex® Cla. За разлика от останалите предлагани продукти за отслабване конюгираната линолова киселина в Калорекс Кла е висококачествена, стандартизирана и прецизно дозирана. Всяка капсула на Калорекс Кла доставя на организма 500 mg конюгирана линолова киселина. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага активната съставка, гарантират нейното по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощен ефект.

Калорекс Кла има научно доказано действие

Редица проучвания сочат, че продуктът е незаменим в борбата с наднорменото тегло. Като причина за това се посочва способността на конюгираната линолова киселина в продукта значително да понижава нивото на мазнините в организма. Това се случва, като се потиска усвояването на мазнини, ускорява се метаболизма и се повишава изразходването на енергия по време на сън. Ползите от приема на Калорекс Кла обаче не се изчерпват само с топене на излишни мазнини. Той понижава нивото на опасния „лош“ холестерол, регулира нивото на кръвната захар и оказва благоприятен ефект при хранителна алергия.

За постигане на оптимален резултат се препоръчва Калорекс Кла да се приема 3 пъти по 1 течна капсула 1 час преди хранене. Има отлична поносимост. Няма данни за странични ефекти и нежелани реакции. Подходящ е за продължителна употреба поради изцяло природния си произход.

Сподели: