метаболитни нарушения

Всяко трайно нарушение в нормалното протичане на метаболитните процеси оказва ефект върху теглото. Стига се или до бърза загуба на тегло, или до прекомерно затлъстяване. Затова профилактиката и овладяването на различните метаболитни нарушения е важно условие за поддържането на здравословно тегло.

Метаболитни нарушения – вродени и придобити

Разглеждат се 2 типа метаболитни нарушения – вродени и придобити.

    • Вродени метаболитни нарушения. Те са резултат от унаследяването на увредени гени, при което различни храносмилателни ензими не се синтезират в достатъчни количества или са неактивни. В резултат се затруднява метаболизмът на определени групи хранителни вещества – мазнини, въглехидрати или белтъци или се натрупват високи количества от определени микроелементи в тялото.

Вродените метаболитни нарушения се срещат сравнително рядко – средно веднъж на 1500/2000 новородени. Най-разпространените сред тях са галактоземия, фенилкетонурия, хемохроматоза, болест на Уилсън.

banner
    • Придобити метаболитни нарушения. Това са нарушения в метаболизма, които настъпват основно вследствие на неправилен хранителен режим. Основно последствие от тях е натрупването на излишно тегло и сериозното затлъстяване.

Придобитите метаболитни нарушения се срещат много по-често, а в наши дни се наблюдава пик на разпространението им. Най-честата форма на такова нарушение е диабет тип 2. Прекомерният прием на сладки храни може да наруши метаболизирането на глюкозата. При диабет Т-клетките на имунната система атакуват и унищожават бета-клетките на панкреаса, с което нарушават секрецията на инсулин. Наред със системните нарушения, при диабетиците се наблюдава и бързо натрупване на наднормено тегло.

Метаболитни нарушения – профилактика

Справянето с вродените метаболитни нарушения е трудно и в повечето случаи изисква специален хранителен режим и продължителна диета, консултирана задължително с лекар.

По-лесно се профилактират и овладяват придобитите метаболитни нарушения. Рационалният хранителен режим помага както за профилактика на диабета, така и за справяне с последствията му върху теглото.

Програма Калорекс предлага серия от висококачествени продукти за отслабване, които подпомагат справянето със затлъстяването при диабет и други метаболитни нарушения.

Изцяло природният продукт Калорекс / Calorex® съдържа комбинация от хром пиколинат и хидроксицитрат, извлечен от Гарциния Камбоджа. Двете съставки допълват ефекта си за:

  • ускоряване на метаболизма и ускорено топене на мазнините
  • нормализиране усвояването на въглехидратите и мазнините
  • регулиране нивата на инсулин
  • потискане на апетита
  • намаляване на теглото
Сподели: