напълняване след отказване на цигарите

Мнозина желаещи да спрат тютюнопушенето се тревожат от напълняване след отказване на цигарите. Има ли научно доказан риск от качване на излишни килограми след спиране на употребата на тютюневи изделия, ще научите в редовете по-долу.

Съществува ли опасност от напълняване след отказване на цигарите?

Химикалите в тютюневите изделия дисбалансират нивата на важни хормони в организма и ускоряват метаболизма по нездравословен механизъм. Никотинът потиска апетита и намалява чувството за глад. След преустановяване на тютюнопушенето се забавя обмяната на веществата и значително се засилва апетитът. Отказът от цигарите води и до повишаване нивата на инсулин. Високият инсулин сваля нивата на кръвната захар, което повишава глада за въглехидрати и нездравословни храни. Като се има предвид, че тютюнопушенето е навик, след спирането му се наблюдава повишен прием на храна като заместител на паленето на цигара.

До тук става ясно, че отказът от употребата на никотинови изделия наистина води до покачване на теглото. Специалистите обаче успокояват желаещите да преустановят вредния навик, че напълняването след спиране на цигарите може успешно да бъде овладяно.

banner

Препоръки срещу напълняване след отказване на цигарите

Наблегнете върху двигателната активност

Добрата физическа дейност ще повиши намалелия в следствие на отказа от цигарите метаболизъм и ще спомогне при изгарянето на излишните мазнини. Освен това, двигателната активност ще намали високите нива на стрес, характерни за този период, които обуславят желанието за прием на повече калории.

Спазвайте балансирана диета

Необходимо е в дневното меню да присъстват храни, съдържащи по-голямо количество фибри, чиято консумация осигурява бързо и дълготрайно засищане. Най-добрите източници на фибри са краставиците, ечемикът, слънчогледово семе, спанакът, гуава, грахът, кашуто, ябълките, ягодите, крушите. Те утоляват силния глад и предотвратяват опасността от преяждане.

Приемайте природни продукти за контрол на повишения апетит

Неконтролируемият апетит след отказ от тютюнопушене може да доведе до системно преяждане и значително повишаване на теглото. За успешното му овладяване е удачен приемът на природно средство за потискане на глада и регулиране на теглото. С доказан в практиката ефект за овладяване на силния апетит се откроява Калорекс Апетин/Calorex® Apetin.

Всяка течна капсула Калорекс Апетин съдържа 700 mg стандартизирана пиноленова киселина, извлечена от ядки на Корейски бор. Тя има свойството ефективно да потиска на хормонално ниво повишения апетит, характерен за наскоро отказали тютюнопушенето хора. По този начин Калорекс Апетин понижава чувството за глад и намалява излишния прием на калории. Съчетан със здравословен хранителен режим и двигателна активност, приемът на Калорекс Апетин представлява още един спасителен изход от грозящата всеки пушач опасност от напълняване.

Сподели: