парадокс на затлъстяването

Ново изследване опровергава твърдението за съществуването на т.нар. парадокс на затлъстяването при сърдечна инсуфициенция.

Парадоксът гласи, че пациентите със сърдечна недостатъчност и наднормено тегло/затлъстяване са в по-малък риск от хоспитализация/смърт от хората с нормално тегло. Едно от възможните обяснения за това е, че увеличеното количество мазнини в тялото предпазва от по-нататъшни здравословни проблеми и смърт при сърдечен проблем.

Резултатите, които са публикувани в Европейското списание по кардиология, обаче дават основание да се смята, че е необходимо лекарите да променят подхода към проблема. Позовавайки се на получените данни, изследователите препоръчват да се взема предвид съотношението талия-височина вместо индексът на телесна маса (ИТМ). От тази нова гледна точка ясно се вижда, че потенциалната възможност за оцеляване при пациентите с ИТМ ≥ 25 kg/m2 изчезва.

banner

Развенчаване на популярния парадокс на затлъстяването

„Много се тиражира, че затлъстяването не е непременно лошо нещо за хората със сърдечна недостатъчност и намалена фракция на изтласкване. Ние обаче дълбоко се съмнявахме, че това е вярно. Все пак затлъстяването е хронично страдание, което не носи нищо добро на здравето. От самото начало подозирахме, че ИТМ е слаб показател за количеството мастна тъкан в тялото“. Коментарът е на д-р Джон Макмъри. Той е преподавател по кардиология в университета в Глазгоу, Шотландия, и главен автор на изследването.

Съмнението се потвърждава. Както се оказва, ИТМ не взема предвид нито състава на телесните мазнини, мускулите и костите, нито разпределението на телесните мазнини. Това е отбелязано в придружаваща редакционна статия на консултантът кардиолог д-р Стефан фон Хейлинг и на научния сътрудник д-р Риосуке Сато. И двамата са от медицинския център към университета в Гьотинген, Германия.

Проучването оборва схващането, че пациентите със сърдечна недостатъчност и излишни килограми са в по-малък риск от хоспитализация/смърт

Резултатите се потвърждават при използване на по-добри начини за измерване на телесните мазнини. „Данните повдигат въпроса дали редуцирането на теглото може да подобри здравословното състояние при сърдечна недостатъчност. Тепърва предстои да намерим отговора“, казва в заключение д-р Макмъри.

Вече е ясно, че няма парадокс на затлъстяването и при всички случаи трябва да се вземат мерки срещу излишните килограми

Калорекс / Calorex® допринася за нормализиране на теглото, без гладуване и без вреда за здравето. Това е изцяло природен продукт, който комбинира в едно две допълващи се съставки – екстракт от Гарциния Камбоджа и хром пиколинат.

Екстрактът от Гарциния Камбоджа намалява количеството мазнини, като увеличава избирателното им изгаряне и потиска синтезата им.

Хром пиколинатът понижава телесното тегло чрез потискане на апетита и засилване на основната обмяна.

Приемът спомага за подобряване на метаболизма и избирателно изгаряне на мазнините. Едновременно с това допринася за понижаване на триглицеридите и холестерола. Регулира и нивата на кръвната захар.

Дозировката е по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. Препоръчителна е по-продължителна употреба за постигане на оптимални резултати.

Сподели: