наднормено тегло или затлъстяване

59% (или почти 2/3) от възрастните и 29% (1 от 3) от децата в Европа са с наднормено тегло или затлъстяване. И което е още по-тревожно – проблемът продължава да се разраства. Това става ясно от регионалния доклад на Световната здравна организация (СЗО), касаещ затлъстяването през 2022 г. Въпросният доклад е представен на пресконференция, проведена на 3 май 2022 г.

Докладът предупреждава за „сериозните здравни рискове“, свързани с увеличаващите се нива на затлъстяване. Изрично се упоменава, че затлъстяването:

  • е сред основните причини за инвалидност и смъртност на Стария континент
  • стои в основата на 13 различни вида рак

По-конкретно се твърди, че:

banner
  • затлъстяването по всяка вероятност ще е пряко отговорно за минимум 200 000 нови случая на рак годишно в Европа

Това число ще се увеличава през следващите години.

В доклада е посочено също, че наднорменото тегло и затлъстяването са основен рисков фактор за увреждане сред хората.

Наднормено тегло или затлъстяване заливат Европа

„Затлъстяването не познава граници. Нито една държава в Европа и Централна Азия няма да изпълни глобалната цел на СЗО относно неинфекциозните заболявания. А именно – овладяване на затлъстяването. Страните в нашия регион са невероятно различни една от друга, но проблемът е еднакъв за всички тях. И все пак можем да променим траекторията на затлъстяването. Нужно е само да създадем по-благоприятна среда за живот, да насърчим инвестициите и иновациите в здравеопазването и да изградим силни устойчиви здравни системи“. Това коментира д-р Ханс Анри Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Докладът фокусира вниманието върху факта, че ако затлъстяването продължава да е проблем, който нараства със застрашително темпо:

  • то може да стане водеща причина за предотвратим рак в някои европейски страни през следващите десетилетия

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че засега въпросната причина за това е тютюнопушенето.

И още нещо – в момента наднорменото тегло и затлъстяването се нареждат на четвърто място като рисков фактор за смъртност след…

  • високото кръвно налягане (артериална хипертония)
  • хранителните рискове
  • тютюнопушенето

Според доклада честотата на разпространение на затлъстяването в Европа е по-висока, отколкото във всеки друг регион на СЗО по света. Изключение от това прави само регионът на Америка.

Наднорменото тегло и затлъстяването на Стария континент са с размерите на епидемия. По-засегнати са мъжете (63%) в сравнение с жените (54%). Проблемите с теглото обикновено са по-сериозни в страни с по-висок стандарт на живот. Най-високи нива на наднормено тегло и затлъстяване са отчетени в средиземноморските и източноевропейските държави. Като причина за това се посочва значително по-ниското образователно ниво на хората в тези страни.

Без значение дали сте с наднормено тегло или затлъстяване можете да преборите проблема с помощта на…

Калорекс/Calorex® – продукт номер 1 на българския пазар за намаляване на теглото по естествен начин, без гладуване и странични ефекти. Благодарение на активните съставки 500 mg екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg хром пиколинат приемът съдейства за:

Допълните ползи са добър контрол на кръвната захар, намалено ниво на триглицеридите и холестерола, щадящо белтъчините действие.

Продуктът е наличен в аптечната мрежа в страната. Може да бъде поръчан и от www.momo.bg – сайта на онлайн магазин за здраве и красота МоМо.

За постигане на най-добри резултати е желателно приемът да се комбинира с адекватен хранителен режим и подходяща двигателна активност.

Сподели: