пропускане на закуската

Чудите се дали редовното пропускане на закуската е в помощ на отслабването, или тъкмо обратното? Д-р Франко Санчес Франко ще ви помогне да намерите отговор на този въпрос. Понастоящем той е завеждащ отделението по Ендокринология в болница Nuestra Señora del Rosario в Мадрид. В миналото е бил председател на Испанското ендокринологично общество и на Държавната изпитна комисия по ендокринология.

Говори експертът: Пропускане на закуската – „да“ или „не“, ако се търси отслабване?

Д-р Франко определя като труден въпроса дали прескачането на сутрешното ядене помага, или пречи на отслабването. Причината е, че има разнопосочни мнения в научната общност. „Редица независими едно от други проучвания имат противоположни резултати. Според едни пропускането на закуската увеличава риска от наднормено тегло и затлъстяване. Според други обаче – това помага за контрол на теглото. Липсват обаче данни дали навикът влияе по някакъв начин върху инсулинемията, инсулиновата резистентност или телесния състав“, пояснява специалистът. Той е на мнение, че не може да се отговори категорично с „да“ или „не“ дали избягването на закуската подпомага или саботира отслабването. По думите му причината за това е липсата на научна прецизност. В подкрепа на твърдението си експертът посочва, че в изследванията по темата обикновено не се отчитат някои важни фактори. Такива са видът закуска, както и качеството и ефектът на храната върху двигателната активност и апетита.

Д-р Франко е категоричен за едно – пропускането на закуската се отразява изключително зле на детското тегло

„Извършено е значимо проучване сред голям брой деца (286 804) от 37 страни по света. Резултатите от него потвърждават, че прескачането на сутрешното похапване е свързано с увеличаване на теглото с цели 94%. Също така има и други последствия! Рискът от влошаване на липидния профил и кръвното налягане се увеличава. Нараства и опасността от повишаване на инсулиновата резистентност и на метаболитния синдром“, информира специалистът.

banner

Въпросът дали редовното пропускане на закуската помага, или пречи на отслабването при възрастни е сложен

Едно обаче е ясно – Калорекс / Calorex® подпомага свалянето на излишни килограми. Това е изцяло природен продукт, който се е доказал във времето. Формулата му съчетава в едно силата на Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg.

С продукта се постига намаляване на телесното тегло по естествен и здравословен начин. Установено е, че при редовен прием в продължение на 8 седмици теглото намалява с над 5 kg. С прилагането само на диета – едва с 2 kg.

Освен че е ефективен за сваляне на излишни килограми, продуктът регулира кръвната захар, намалява нивото на триглицеридите и холестерола. Безспорно преимущество е, че щади белтъчините. Не вреди на здравето, имат отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Продава се в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Сподели: