Хранене на интервали

Изследователи свързват периодичното гладуване, известно още като хранене на интервали или фастинг, с редица ползи за здравето, включително трайно отслабване. По-конкретно учените установяват, че е добре да се яде в часовия диапазон между 7 сутринта и 3 следобед. През останалите часове от денонощието участниците в експеримента гладуват. В следващите редове споделяме повече за обнадеждаващите резултати.

Какви са ползите при хранене на интервали?

Авторите на ново изследване откриват, че храненето в интервала между 7 часа на обяд и 3 часа следобед е по-ефективно за отслабване и понижаване на кръвното налягане, отколкото похапването в период от 12 или повече часове от денонощието. Експериментът обхваща период от 14 последователни седмици. Изводът е, че проведено по този начин, периодичното гладуване може да се прилага успешно за овладяване на затлъстяване и хипертония. Фастингът е показал доби резултати и за подобряване на настроението на участниците в проучването, защото спомага за преодоляване на умората. Относно отслабването, резултатите показват, че за участниците със затлъстяване храненето само в посочения времеви интервал е еквивалентно на ограничаване на калорийния прием с 214 калории на ден. За изследвания период това се равнява на отслабване с 2,7 кг, което в дългосрочен план води до отлични резултати.

Повече за проучването

Учените обръщат специално внимание на избрания часови интервал за хранене, защото той не е случаен. Участниците в проучването са инструктирани да хапват с 500 калории по-малко, отколкото е енергийният им дневен разход в покой. Те се хранят всеки ден между 7 сутринта и 3 следобед, а през останалото време от денонощието гладуват. Режимът се спазва поне 6 дни в седмицата в продължение на 14 седмици. Според изследователския екип хапването конкретно в този период от денонощието може да спомогне за трайно намаляване на инсулина. По този начин се увеличава изгарянето на калории и хората отслабват. Като недостатък на този диетичен модел учените посочват, че продължителното гладуване може да се окаже предизвикателство за мнозина. За хората, свикнали да си лягат с пълен стомах, вероятно промяната в интервала например от обяд до 8 часа вечерта, може да се окаже по-подходящ вариант.

Природен продукт за здравословно отслабване без мъчително гладуване

Диетолозите у нас препоръчват прием на Калорекс / Calorex® като допълнение към всеки здравословен хранителен и тренировъчен режим за отслабване. Този изцяло природен продукт е безпощаден към изгарянето на мазнини и помага за извайване и поддържане на мечтаната фигура. Благоприятното действие се дължи на рационалната комбинация от висококачествени съставки – екстракт от Гарциния Камбоджа и хром пиколинат. Те са съчетани така, че при редовен прием изгарят мазнините и предотвратяват повторното им образуване, спомагат за намаляване на апетита, забързват метаболизма и допринасят за регулиране на холестерола и кръвната захар. Безспорно предимство на продукта е щадящото белтъчините действие. Дозира се по 2 капсули дневно, 30 мин. преди хранене. Натуралният състав гарантира високия профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти дори ри продължителна употреба.

Сподели: