наддаване на тегло

Ново мащабно проучване сочи увеличена честота на случаите на наддаване на тегло по време на пандемията от COVID-19. То е проведено в периода 23.10-06.11.2020 г. от английската компания за пазарни проучвания Ipsos MORI и обхваща 30 държави по света.

На глобално ниво се наблюдава наддаване на тегло в почти всички разглеждани държави

„Във всички страни с изключение на Малайзия и Китай има тенденция за увеличаване на теглото в условия на COVID-19. Държавите, в които е отчетен най-силен ръст на напълнели хора, са Бразилия (52%) и Чили (51%)“. Това става ясно от доклада за проучването, в което се включват над 20 000 души на възраст между 16 и 74 години. Пак оттам се разбира, че жителите на тези две южноамерикански държави не се притесняват да споделят, че са напълнели през месеците на социална изолация.

Що се отнася до страните в Европа първенци в списъка за напълнели хора по време на пандемията са Испания и Италия. Експертите отдават това на строгите противоепидемични мерки и в частност затварянето на танцовите школи, фитнесите и спортните зали.

banner

Противно на очакванията Германия, където са въведени драконовски мерки за борба с COVID-19, е в долната част на класацията по напълняване през пандемията.

Главните причини за покачване на тегло през ковид пандемията

Освен намалената двигателна активност, за която вече споменахме, като причина за качването на килограми през пандемията специалистите посочват:

  • вредните храни
  • влошените хранителни навици

Дългите часове прекарани вкъщи по време на пандемията карат хората все по-често да посягат към нездравословните храни. Това обаче не е всичко! В настоящата несигурна обстановка все повече хора борят симптомите на тревожност и депресия с ядене… и пиене. А както е добре известно, алкохолът е калоричен и e една от водещите причини за качване на теглото. Предвид казаното едва ли е изненада, че именно в Чили и Бразилия приемът на алкохолни напитки значително се е увеличил през пандемията.

България не попада във въпросната класация за наддаване на тегло през пандемията

Специалистите по хранене и диететика обаче са категорични, че това не бива да ни успокоява, защото проблемът е тук и е доста наболял. С цел предотвратяване на рисковете за здравето, до които водят наднорменото тегло и затлъстяването, експертите приканват за:

  • повече двигателна активност
  • здравословно хранене
  • прием на Калорекс/Calorex®

Това е изцяло природен продукт. Той съчетава в едно силата на екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат). Съставките се допълват и взамно усилват своето действие. В резултат на синергията между активните вещества продуктът:

  • увеличава изгарянето на упоритите мазнини (особено по корема и талията) и намалява образуването им
  • щади белтъчините
  • дава мощен тласък на метаболизма
  • понижава апетита

В допълнение регулира кръвната захар и намалява нивото на триглицеридите и холестерола.

Продуктът е напълно безопасен. Подходящ е за продължителен прием. Може да се закупи от аптеките или да се поръча от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: