емоционално хранене

Ако ядете от скука, тъга, гняв, радост и други позитивни и негативни чувства значи сте в плен на емоционално хранене. Пробемът не е за подценяване, защото крие сериозна опасност за наддаване на нежелано тегло. Вижте възможните решения по-долу.

Разграничаване на емоционалния от физическия глад

В случай че усетите глад, първото нещо, което трябва да направите е да се запитате дали тялото ви е „гладно“, или душата. За да намерите правилният отговор, опитайте да оцените колко сте гладни по скалата от 1 до 10. Междувременно се съсредоточете върху дишането си и се постарайте да не ходите до хладилника в следващите 5-10 минути. Ако успеете да се контролирате, най-вероятно става въпрос за импулс за ядене на емоционална основа. Той ще изчезне така внезапно, както и се е появил.

Идентифициране и управляване на емоциите – стъпка към овладяване на емоционално хранене

Емоционално интелигентните хора умеят да определят и контролират своите чувства и реакции. Следващият пък, когато се почувствате гладни, се запитайте какво точно чувствате в момента – тъга, гняв, безпокойство, стрес, скука… След като идентифицирате емоцията, си отговорете на въпроса каква празнота се опитвате да запълните в тялото с храната – самота, тревожност, чувство на неудовлетвореност, неразбирателства със семейството и приятелите… Това със сигурност ще ви помогне да осъзнаете по-добре, че не бива да използвате храната като средство за справяне с проблемите.

banner

Изработване на план Б

Не позволявайте на спонтанното чувство на глад да ви завладее изцяло, като пренасочите мисите си в друга посока. За целта започнете да практикувате техники за релаксация, да слушате медитативна музика, да рисувате, да танцувате, да четете увлекателно четиво, да гледате филм. Друго, което можете да направите, е да изведете кучето на разходка или просто да излезете с приятел. Така ще се откъснете за мисълта за яденето и ще се заредите с добро настроение.

Здравословен избор

В случай че изпитвате зверка нужда от ядене, просто се отдайте на желанието. Тук обаче има едно условие – заложете на здравословното хранене. Вместо със сладкиши, газирано и пържено утолете глада с нещо полезно.

Природата на помощ срещу проблема „емоционално хранене“

Специалистите по хранене у нас горещо препоръчват приема на Калорекс Апетин/Calorex® Apetin при хранене на емоционална основа. Този изцяло натурален продукт по естествен начин нормализира апетита и предотвратява напълняването. Действието му се дължи на пиноленовата киселина, извлечена от ядки на Корейски бор. Попадайки в организма активното вещество стимулира обективните индикатори за ситост холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Това са два пептидни хормона, които потискат глада и предпазват от излишен прием на калории.

За ефективността на продукта допринася и иновативната фармацефтична форма Solucaps (течни капсули), която гарантира по-бързо и цялостно усвояване на продукта.

Сподели: