празни калории

Храната, която приемаме, трябва да ни снабдява не само с енергия, но и с ценни хранителни нутриенти. Витамините и минералите са необходими за правилното функциониране на човешкия организъм и техният недостиг може да доведе до здравословни проблеми. Затова е важно да приемаме храната като средство за поддържане на добро здравословно състояние, а не само като източник на енергия.

В този ред на мисли, храните и напитките, които не притежават никаква хранителна стойност, съдържат т.н. „празни калории“ – снабдяват организма с калории, но те нямат никаква хранителна стойност. Освен това в голяма част от случаите прекаляването с тях води до натрупване на излишни килограми. Самото наименование подсказва, че става въпрос за „празно съдържание“.

Празни калории – какво представляват и как да ги избягваме?

Храните, които съдържат празни калории, са висококалорични, но с ниско съдържание на хранителни нутриенти, включително витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Те обикновено са минали през процес на обработка, съдържат голямо количество добавена захар, химикали и други синтетични добавки.
Лошата новина е, че е трудно да се избягват, защото практически са навсякъде. Но добрата новина е, че максималното им ограничаване може да улесни значително поддържането на здравословно тегло.

banner

Храни, които съдържат празни калории

Обикновено за такива храни се смятат тези, които съдържат твърди мазнини и добавени захари.
За твърди мазнини се считат тези, които остават твърди дори на стайна температура. Такива са най-вече хидрогенираните масла – растителни масла, преминали през процес на обработка, при който преминават от течно в твърдо състояние.

Храните с добавени захари са тези, на които е добавено допълнително количество захар в процеса на обработка (често под формата на сироп).

С това се подобрява значително вкуса на дадена храна, но не и хранителните ѝ качества.

Такива храни са:

  • всякакви бисквити, кексове и понички от търговската верига
  • безалкохолни напитки – спортни и енергийни напитки, плодови сокове, газирани подсладени напитки, млечни шейкове
  • смучещи бонбони и близалки
  • сладолед
  • бързи храни
  • колбаси

Ефективно средство за ограничаване приема на празни калории

Храните, които съдържат празни калории, не „изпращат“ правилните сигнали до мозъка и затова скоро след приема им се появява отново чувството на глад.

Затова Калорекс Апетин / Calorex® Apetin® е създаден с цел стимулиране производството на два основни хормона, които участват в регулирането на апетита и потискане на усещането за глад – холецистокинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Това е възможно благодарение на активната съставка на продукта, която е с природен произход – пиноленова киселина.

Сподели: