Все по-често в научните среди се говори за една нова обсесия, която се счита за водеща причина за затлъстяване. Това е т.нар. пристрастяване към храна. За съществуването на този феномен свидетелстват редица проучвания, изследващи ефектът от храненето върху определени центрове на удоволствието в мозъка.

Пристрастяване към храна – нова форма на зависимост

Експерименти с доброволци, които обичат да си похапват показват, че мозъчните центрове на удоволствието, които се активират от наркотичните вещества, реагират по същия начин и при консумацията на определени храни. Това важи в най-голяма степен за някои типове преработени храни и полуфабрикати. Подобни продукти са богати на въглехидрати и мазнини и съответно – на калории.

Консумацията на подобни храни стимулира отделянето на допамин в мозъка и повишава чувството на щастие и удовлетвореност. По този начин се провокира последваща нужда от повторна консумация. Високата калорийна стойност на тези продукти допълнително затруднява борбата с излишните килограми. Нещо повече – допринася за все по-широкото разпространение на един от водещите здравословни проблеми на съвремието – затлъстяването.

Признаци на пристрастяване към храната – проверете дали сте сред засегнатите

Учени от Университета Йейл предлагат списък от признаци, показващи, че човек е жертва на пристрастяване към храна. В списъка попадат фактори като:

  • неусетно консумиране на повече храна от планираното. В повечето случаи тази храна е от един и същ тип
  • нужда от редовна консумация на точно този тип храна
  • хранене дори при липса на чувство на глад
  • продължаване консумацията на храна дори след поява на чувство за ситост
  • Влияние на хранителната обсесия върху регулирането на апетита

Усещането за щастие и удоволствие при консумация на подобни продукти потиска процесите на регулация на апетита. В резултат продължаваме да консумираме храна, без да сме гладни.

Проучванията показват, че пристрастяване към храна се наблюдава и при страдащи от затлъстяване, и при хора с нормално тегло. Рано или късно обаче хранителната обсесия провокира натрупване на излишни килограми и при втората група.

Един от начините, които може да помогнат за намаляване на зависимостта от новата хранителна обсесия е намаляването на апетита. В това отношение може да се разчита на природния продукт Калорекс Апетин / Calorex® Apetin.

Калорекс Апетин има уникално действие, каквото липсва при други продукти за отслабване. Той стимулира синтезата на 2 специфични хормона, които създават чувство за ситост и предпазват от излишен прием на калории. Приемът на Калорекс Апетин е напълно безопасен метод за регулиране на апетита. Продуктът доказано подпомага борбата със затлъстяването и поддържането на здравословно тегло.

 

Сподели: