затлъстяване

Затлъстяването е най-сериозният здравен проблем в света за последните години. Тежестта на проблема се определя не само от настоящото му широко разпространение, но и от тенденцията то да се разпространява все повече в бъдеще.

Проблемът затлъстяване у нас

Всяка година в различни държави в Европа се провежда сбирка на т.нар. Европейски конгрес по затлъстяване. Преди 2 години България беше домакин на тази ежегодна среща, а през миналата година тя се проведе в Прага. Именно от чешката столица идва една изключително тревожна новина, касаеща проблема затлъстяване у нас.
Според заключението на учените от миналогодишната среща на конгреса темповете на разпространение на затлъстяването у нас са толкова сериозни, че до 15 години се очаква да окупираме 1-вото място в Европа по брой хора с наднормено и свръхтегло.

Затлъстяване при децата и жените в България

Важно е да отбележим, че тревожните данни засягат най-вече жените у нас. Ако не се вземат сериозни мерки срещу излишните килограми, до 2030 г. поне 90% от българките ще са със затлъстяване.
Почти толкова сериозно стои и проблема затлъстяване при децата у нас. За момента България е на 5-то място по този показател в Европа като около 20% от децата у нас са със затлъстяване. Лидер е Ирландия с 28%.
По-добре изглеждат нещата при мъжете. По проценти на мъжете със затлъстяване България е извън топ 15.

Как е правена класацията?

За отчитане на затлъстяването на населението в отделните европейски държави е ползван един международно утвърден и универсален показател – индекс на телесна маса (ИТМ).
За да попадне един човек в групата на хората с наднормено тегло, той трябва да има ИТМ над 25. За налично затлъстяване пък се говори в още по-тежките случаи – когато ИТМ е над 30. Всеки може да направи справка за своя индекс на телесна маса тук.

Как да се преборим със затлъстяването?

В началото на месец юни в Гьотеборг (Швеция) се проведе тазгодишния европейски конгрес по затлъстяването. Заключенията от него тепърва ще бъдат медийно оповестявани, но ако искаме да се радваме на по-успокояващи данни в бъдеще, трябва още сега да започнем да се борим за това.

Всеобщият призив на здравните власти у нас е насочен към справяне с двата проблема – затлъстяването при децата и затлъстяване при жените. Това е от първостепенна важност, за да опровергаем наложените от изминалите конгреси очаквания за задълбочаване на проблема у нас.

Един от начините за това е чрез запознаването на колкото се може повече хора с ползите от приема на естествени, безопасни и ефективни продукти за отслабване. От много години това е водещ стремеж на програма Калорекс. Предлаганите у нас продукти Калорекс / Calorex® са подходящи за прием от деца и възрастни и безспорно са сред най-надеждните средства, на които може да разчитаме в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Save

Сподели: