хранене според кръвната група

Режимът на хранене според кръвната група се основава на теорията, че тя определя кои продукти е добре да консумирате и кои да избягваме за постигане на оптимално здраве. Диетата е създадена от д-р Питър д‘Адамо, специалист по натуропатия. В основата на този подход за отслабване стои принципът, че хората имат различни храносмилателни способности в зависимост от кръвната група. В следващите редове споделяме повече за този начин на хранене, а също какви са ползите и негативите от спазването на режима.

Как трябва да се хранят представителите на 4-те кръвни групи?

Според д-р Д‘Адамо представителите на кръвна група А е препоръчително да се придържат към по-лека диета, богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Вегетарианството е отличен избор за тях, защото консумацията на месо може да има противопоказен ефект върху организма. Добре е в ежедневието на хората с кръвна група А да присъстват релаксиращи физически активности като йога, тай чи, колоездене и плуване.

Хората с кръвна група В, според тази теория, имат здрав имунитет и толерантна храносмилателна система. Счита се, че тази група са най-адаптивни към различни модели на хранене. В диетата им е добре да присъстват месо с по-малко мазнини, риба, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Препоръчително е да избягват консумация на морски дарове, пилешко, свинско, ядки и храни, които съдържат пшеница и царевица. Физическата активност в ежедневието им е добре да бъде умерена.

banner

Кръвна група АВ е най-сложната според д-р Д’Адамо. Оптималното хранене за представителите на тази кръвна група е комбинация от режимите, подходящи за кръвна група А и В. Препоръчително е да не се прекалява с консумацията на месо.

Нулевата кръвна група е толерантна към диета, богата на животински протеини и практикуване на тренировки с висока интензивност. За представителите на нулева кръвна група консумацията на глутен, леща, боб, зеле и млечни продукти може да предизвика натрупване на излишни килограми. По-добре е да заложат на плодове, зеленчуци, риба и месо.

Предимства и недостатъци на теорията за хранене според кръвната група

Диетата на Питър д‘Адамо определено има някои неоспорими предимства по отношение на свалянето на килограми. Към тях спадат следните:

  • Насърчава физическата активност
  • Акцентът на режима е върху пълноценните продукти, богати на хранителни вещества
  • Диетата не е рестриктивна по отношение дневния прием на калории

Но, ако възнамерявате да се подложите на този хранителен режим е препоръчително да го обсъдите с медицински специалист, който познава здравословното ви състояние. Причината е, че режимът има известни недостатъци, а именно:

  • При някои кръвни типове липсват цели групи храни, което е индикация за небалансиран режим
  • Липсват научни доказателства в подкрепа на здравните твърдения

Природен продукт, който е перфектно допълнение към всяка диета за отслабване

Калорекс/Calorex® е изцяло натурален продукт, който безотказно топи мазнините в областта на корема и талията. Тайната на успеха се дължи на рационалната комбинация от 500 mg екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg хром пиколинат. Резултатът е понижено образуване на мазнини и сваляне на излишните килограми. Продуктът избирателно изгаря мазнините, но щади белтъчините. При постоянно чувство на глад, комбинирайте с Калорекс Апетин/Calorex® Apetin. Активната съставка пиноленова киселина от ядки на Корейски бор убива апетита и улеснява придържането към избраната диета за отслабване. И при двата продукта се наблюдава добра поносимост при продължителна употреба и няма данни за противопоказания.

Сподели: