тай чи отслабване

Източното бойно изкуство тай чи допринася за отслабване. Ефектът му да намалява обиколката на талията при пациенти на и над средната възраст с централно затлъстяване е съпоставим с този на конвенционалните упражнения.

Заключението е на изследователи от университета в Хонконг. Резултатите от проведеното от тях рандомизирано контролирано проучване са публикувани в сп. Annals of Internal Medicine.

Тай чи и отслабване в неподозирана връзка

Древното китайско изкуство тайдзи цюян, известно на Запад като тай чи, представлява комплекс от плавни упражнения за тялото и духа. Поради своите специфики на изпълнение то често е определяно като „медитация в движение”. За здравословните му ползи обаче се знае малко макар да е препоръчвано като изключително подходяща физическа активност за възрастни хора.

banner

В желанието си да научат повече как действа тай чи изследователите от Хонконгския университет провеждат проучване сред 500 души. Участниците са над 50-годишна възраст и с централен тип затлъстяване. За целите на експеримента учените ги разделят на случаен принцип в три групи. В продължение на 3 месеца хората от първата група изпълняват упражнения по тай чи. Хората от втората група – традиционни упражнения, а тези от третата – не тренират.

Хората от групата по тай чи и конвенционални упражнения имат водени от инструктор тренировки 3 пъти седмично по 1 час

Участниците в тай чи групата се придържат към ян стила – най-популярният и широко практикуван стил на тай чи в световен мащаб. Доброволците от групата по конвенционални упражнения, пък практикуват бързо ходене и упражнения за сила.

В края на изследването учените установяват, че:

  • хората от групата по тай чи и конвенционални упражнения имат по-малка обиколка на талията от тези, които не тренират

Намаляването на обиколката на талията оказва благоприятен ефект върху нивото на „добрия“ HDL холестерол. Не са открити обаче значими разлики в стойностите на кръвното налягане и глюкозата на гладно.

За още по-ефективно отслабване тренировката по тай чи може да се съчетае с приема на…

Калорекс/Calorex® – мощно природно оръжие за топене на упорити мазнини като тези в областта на корема и талията. Ефектът е гарантиран благодарение на изпитаната комбинация от:

  • екстракт на тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg
  • биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg

Съставките допълват и усилват действието си една друга. Резултатът от синергията помежду им е:

Допълнителни ефекти от приема на продукта са контролът на кръвната захар и намаленото нивото на триглицеридите и холестерола.
Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Наличен в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: