химикали и метаболитен синдром

Испански изследователи свързват продължителното излагане на химически вещества с повишен риск от метаболитен синдром. В следващите редове ще узнаете как установяват взаимовръзката и по какъв начин да се намали опасността за здравето.

Как изследователите достигат до извода, че излагането на химикали повишава опасността от развитие на метаболитен синдром?

Специалистите проследяват здравословното състояние на близо 400 жители на Гранада, в продължение на 10 години. Целта им е да установят дали замърсителите от околната среда могат да предизвикат хронично увреждане в дългосрочен план.

В края на проучването резултатите показват, че продължителната експозиция на два органохлорни пестицида – хексахлорбензен и линдан, е свързана с повишен риск от метаболитен синдром. Изследователите са категорични, че взаимовръзката се дължи на натрупваните в организма на участниците свободни радикали. „Използването на въпросните съединения понастоящем е забранено. Те обаче могат да бъдат открити в тялото на голяма част от доброволците, тъй като са трудни за разграждане. Впечатление прави, че най-голям риск от развитие на метаболитен синдром съществува при хората, които често консумират мазни храни от животински произход. По всичко изглежда, че в тези продукти има най-много остатъци от пестициди. Попаднали в организма чрез храната, съединенията се отлагат в мастната тъкан и излагат здравето на опасност“, категорични са учените.

banner

Хуан Педро Аребола, изследовател в Института по биология в Гранада и координатор на проучването, обяснява на страниците на сп. Environmental Science & Technology, че в изследването са включени химикали, които могат да се открият в често използвани продукти. Такива са козметичните средства, пластмасовите продукти, електронните устройства, хранителните продукти от растителен и животински произход. Намерението му е да продължи да изследва връзката химикали-метаболитен синдром през следващите три години и да анализира по-подробно ефекта от замърсителите и механизма им на действие.

Намаляване на риска от метаболитен синдром

Специалистите по хранене и диететика напомнят, че опасността от развитие на метаболитен синдром се понижава, като се избягват провокиращите фактори – в случая експозицията на химикали. За да е още по-сигурна профилактиката, те препоръчват да се заложи на приема на Калорекс / Calorex®. Този изцяло природен продукт подпомага здравословното отслабване при жертвите на затлъстяване и наднормено тегло – рискови фактори за възникване на метаболитен синдром. Способността му да редуцира теглото се дължи на рационалната комбинация от две допълващи действието си активни съставки. Всяка капсула на Калорекс доставя на организма 500 mg екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg биологично активна форма на хром (хром пиколинат). Съставките действат в три основни направления – топят упоритите мазнини по корема и талията, увеличават основната обмяна и потискат апетита. Данни от редица изследвания показват, че след прилагане на Калорекс в продължение на 8 седмици теглото намалява с над 5 kg, докато само с диета – 2 kg. За постигане на оптимален ефект е необходимо приемът на Калорекс да се съчетае с подходящ хранителен режим и повече двигателна активност. Поради изцяло природния си произход продуктът е напълно безопасен. Няма данни за нежелани реакции дори при дълговременна употреба.

Сподели: