отслабване след 50

Колкото и да не ни се иска да признаем, трудностите при отслабване след 50 са много повече, отколкото когато си на 20 години. Тъй като понякога само мотивацията не е достатъчна в борбата с излишните килограми, в следващите редове споделяме няколко практически съвета, които доказват, че топенето на мазнини е възможно не само на младини.

Тренирайте силово за отслабване след 50

Силовите тренировки са толкова важни, защото около 50-годишнината тялото вече е загубило приблизително 10% от мускулната си маса. А мускулите са по-метаболитно активни, тоест те изгарят повече калории отколкото мазнините. Така че по-високото съотношение на мускулната маса към мастната тъкан, е отлична предпоставка организмът да изразходва повече енергия, дори когато сте в покой. Освен това с напредване на възрастта нараства рискът от развитие на костното заболяване остеопороза, най-вече при жените в същинска менопауза. Добре развитата мускулатура поема по-голямата част от натоварването и намалява натиска върху ставите, като по този начин подобрява костното здраве. Добре е силовите тренировки след 50-годишна възраст да се практикуват 2-3 пъти в седмицата, със собствено тегло или добавена тежест в зависимост от индивидуалната физическа подготовка.

Внимавайте с калориите

С годините енергийните нужди на организма се променят. Например на 50 тялото изразходва около 200 калории по-малко на ден, отколкото на 20-годишна възраст, ако приемем, че нивата на физическа активност са еднакви. След навършване на 60 години организмът се нуждае с около 400-500 калории по-малко. Тази информация е важна, защото отслабването изисква тялото да е в калориен дефицит, т.е. изразходваните калории да са повече от приеманите. Ето защо освен да спортувате е важно и какво ще хапвате. Препоръчително е да бягате далеч от сладкишите и преработените въглехидрати. Хормоналните промени, които настъпват след 50, могат да доведат до натрупване на повече мазнини в областта на корема. Спадът в естрогените при жените води до преразпределяне на натрупаните мазнини от ханша към корема и талията. Това може да доведе до инсулинова резистентност и да затрудни отслабването. При мъжете понижаването в нивата на тестостерон води до загуба на мускули, което забавя метаболизма.

banner

Добавете протеин към менюто

Според изследвания хапването на повече протеини помага в борбата с излишните килограми. С напредване на възрастта мускулите стават по-малко възприемчиви към протеин. Затова диетолозите препоръчват всяко хранене да съдържа около 20-30 грама качествени белтъчини, тоест да доставят необходимите на организма аминокиселини. Тези незаменими съединения участват във възстановяването на телесната тъкан и преработката на храната в организма. Добър източник на протеини са месо, риба и морски дарове, яйца, бобови култури и тофу.

Доверете се на висококачествен природен продукт за здравословно отслабване след 50

Калорекс/Calorex® е разумна природна алтернатива на широко разпространените синтетични лекарства срещу наднормено тегло. Тайната на успеха е в рационалната комбинация на 500 mg екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg хром пиколинат. Резултатът е понижено образуване на мазнини, особено в областта на корема и талията. Продуктът избирателно изгаря мазнините, но щади белтъчините, което е много важно за съхраняване на мускулната маса. Продуктът е напълно безвреден. Оптимален резултат се наблюдава при дълговременна употреба (минимум 3 месеца). Приема се по 2 капсули дневно, 30 мин преди хранене.

Сподели: