голяма обиколка на талията

Здравето на зрелите жени с голяма обиколка на талията е изложено на опасност. Това е валидно дори ако те НЕ страдат от затлъстяване. Заключението е в доклад, публикуван в онлайн изданието от 24 юли 2019 г. на сп. JAMA Network Open.

Голяма обиколка на талията и опасността за женското здраве

Веднага поясняваме, че „широка обиколка на талията“ е разговорно наименование на централното затлъстяване. Това е състояние, за което е характерно опасно висока концентрация на мазнини в зоната около стомаха. То може да възникне дори ако индексът на телесна маса (ИТМ, важен критерий за наднормено тегло и затлъстяване) не е висок. Това подчертава научният екип, оглавяван от Уей Бао, професор по епидемиология в университета на Айова, САЩ.

Проф. Бао и колегите му анализират данни на над 156 000 американки на възраст от 50 до 79 години. Въпросните данни са част от голямо национално здравно проучване, проведено в периода между 1993 и 2017 г.

banner

Сравнителният анализа показва, че за периода на проучването:

  • жените с нормален ИТМ, но голяма талия имат 31% по-висок риск от смърт от жените с нормален ИТМ и малка талия

Повишеният риск при жените е сравним с този при затлъстели хора с централно затлъстяване, които са най-рисковата група, коментират изследователите

От доклада на учените става ясно, че водещите причини за смърт при хора с нормален ИТМ, но голяма талия са:

  • сърдечно-съдови заболявания
  • злокачествени заболявания, свързани със затлъстяването

„Резултатите са аларма за клиницистите. Те не бива да гледат само ИТМ, а да следят разпределението на мазнините и обиколката на талията. По този начин могат да обърнат внимание на пациенти, които в противен случай биха били пропуснати“. Думите са на д-р Гай Минц, който е кардиолог от Ню Йорк.

Има решение при голяма обиколка на талията и то е естествено

За намаляване обиколката на талията и корема наши специалисти по хранене и диететика препоръчват Калорекс/Calorex®. Това е добре познат и обичан продукт, който е създаден специално да топи упоритите коремни мазнини. В основата на действието му са следните две активни вещества, които взаимно се допълват и усилват ефекта си:

  • екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg
  • биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg

Редовният и продължителен прием на продукта по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене допринася за:

  • избирателно увеличаване изгарянето на мазнини
  • намаляване синтеза на мазнини
  • потискане на апетита
  • увеличаване на основната обмяна

Продуктът има щадящо белтъчините действие. Напълно безопасен е и е подходящ дълговременна употреба. За постигане на оптимални резултати е желателно да се съчетае със здравословен хранителен режим и подходяща двигателна активност.

Сподели: