висок индекс на телесна маса

Изследване, представено на Европейския конгрес по затлъстяване, открива връзка между висок индекс на телесна маса и риска от положителен ковид тест.

Повече за проучването, според което висок индекс на телесна маса е предпоставка за положителен тест за коронавирус

Изследването е проведено сред пациенти на голям медицински център в Близкия изток. Доброволците са тествани за ковид в продължение на 9 месеца. Учените събират данни за участниците, които включват:

  • пол
  • възраст
  • индекс на телесна маса (ИТМ – важен критерий за наличието на наднормено тегло и затлъстяване)
  • съпътстващи заболявания, в т.ч. сърдечна недостатъчност, диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, хронично бъбречно заболяване

Проучването не разглежда смъртността или изхода от ковид-19, а само риска от положителен тест.

При анализа на данните учените забелязват, че…

Уточняваме, че хората с наднормено тегло имат ИТМ между 25,0-29,9 kg/m2, а тези с нормално тегло – 18,5-24,9 kg/m2

Резултатите сочат още, че:

  • вероятността пациентите със затлъстяване да дадат положителен тест за коронавирус е още по-голяма от тези при хората със здравословно тегло
  • рискът от положителен ковид тест се увеличава пропорционално с нарастване на ИТМ

Затлъстяване I степен (ИТМ 30,0-34,9 kg/m2) се свързва с 27% по-висок риск от положителен тест за коронавирус. Затлъстяване II степен (ИТМ 35,0-39,9 kg/m2) – с 38% по-висок риск. Затлъстяване III степен (ИТМ >= 40,0 kg/m2) – с 86% по-висок риск.

„Колкото по-висок е ИТМ, толкова по-голям е рискът от положителен ковид тест при пациентите. Резултатите са валидни дори, когато се контролират други рискови фактори. И още – някои съпътстващи затлъстяването заболявания също имат отношение към резултатите от ковид теста“, заключват учените.

Нормализиране на висок индекс на телесна маса с помощта на…

3-те висококачествени продукта с марка Калорекс:

  • Калорекс/Calorex®
  • Калорекс Апетин/Calorex® Апетин
  • Калорекс КЛА/Calorex® CLA

Те са разумна природна алтернатива на синтетичните средства за контрол на теглото. Действието им е насочено към основните направления за редуциране на теглото:

Продуктите са произведени в съответствие с най-високите изисквания на добрата производствена практика. Напълно безопасни са и имат отлична поносимост при продължителна употреба. Могат да бъдат закупени от аптечната мрежа в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо на адрес: www.momo.bg. Цената е атрактивна, а ефектът – гарантиран. За постигане на оптимални резултати е желателно приемът да се съчетае със здравословен хранителен режим и подходяща физическа активност.

Сподели: