причини за постоянен апетит

Често подценяваме някои причини за постоянен апетит, които е възможно да се окажат основните „виновници“ за неуспехите при отслабване. В следващите редове споделяме кои са те и как да преодолеете неприятното чувство за глад.

Бедна на протеини диета

Оказва се, че консумацията на достатъчно протеини в ежедневното меню се отразява върху апетита. Те имат свойството да потискат чувството на глад, което автоматично намалява калорийния прием и благоприятства отслабването. Протеините работят в тази насока чрез повишаване на производството на хормони, които сигнализират за ситост и потискане синтеза на хормони, които стимулират глада.

Проучване, в което участват 14 мъже с наднормено тегло, потвърждава тази зависимост. Господата, които са си набавяли 25% от калориите за деня от храни, съдържащи протеини, в продължение на 12 седмици, са изпитвали 50% по-малко желание да похапват късно вечер, в сравнение с мъжете от контролна група, които са консумирали по-малко белтъчини. Освен това участниците, които са се придържали към богат на протеини режим, са се чувствали по-заситени през целия ден.

banner

Липса на сън – една от неподозираните причини за постоянен апетит

Качествената нощна отмора е от първостепенно значение за цялостното здравословно състояние, включително и за постигането на добри резултати при отслабване. Оказва се, че сънят е важен фактор, когато говорим за контролиране на апетита , защото докато спим се регулира хормонът грелин, който стимулира чувството на глад. При хронично недоспиване нивата му се повишават и респективно апетита на следващия ден нараства.

По време на изследване 15 участника, които са били лишени от сън, макар и само за една нощ, са изпитвали значително по-силен глад на следващия ден. Те също така са избирали с около 14% по-големи порции от участниците в контролна група, които са спали 8 часа през нощта.

Недостатъчен прием на вода

Хидратацията може значително да помогне за постигане на мечтаната фигура. Причината е, че питейната вода, приемана на гладно, има засищаш ефект и би могла да намали апетита и погълнатите калории по време на хранене.

Резултати от проучване са в подкрепа на това твърдение. Те показват, че 14 участника, които пият 2 чаши вода преди хранене, са приели близо 600 калории по-малко от хората, които не са пили никаква вода.

Също така често се случва чувството на жажда да се бърка с усещането за глад и поради тази причина да се приемат по-големи порции. Затова диетолозите съветват преди да посегнете към храната, да пробвате да „залъжете“ апетита си, изпивайки 1-2 чаши вода. Важно уточнение е, че напитките с добавена захар и алкохола биха имали противоположен ефект, тъй като съдържат т.нар. „празни“ калории и не се препоръчват при отслабване.

След като разгадахме тези причини за постоянен апетит, вижте природно средство, което потиска чувството на глад

Специалистите по хранене у нас препоръчват прием на Калорекс Апетин/Calorex® Apetin за овладяване на апетита. Този натурален продукт съдържа оптимални количества висококачествена пиноленова киселина от ядки на Корейски бор. Всяка капсула осигурява на организма 700 mg стандартизирана пиноленова киселина. Активната съставка действа чрез стимулиране производството на двата пептидни хормона ССК и GPL1, които потискат апетита. При редовен прием резултатът е засищане за дълъг период от време и намален калориен прием. Продуктът е напълно безопасен и с доказана ефективност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти дори при продължителна употреба. Ще го откриете в аптечната мрежа в страната или онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: