бавно отслабване

След 50-годишна възраст мечтаното отслабване става все по-бавно и трудно. Разбира се, това не е оправдание, но реалността е, че с напредването на годините свалянето на излишни килограми е все по-трудна задача. Това не означава, че трябва да приемаме наддаването на тегло като неизменна част от процесите на стареене. В следващите редове споделяме факторите, които саботират отслабването след 50 и как да им противодействате.

Загуба на мускулна маса и бавно отслабване след 50

Загубата на мускулна маса до 50-годишна възраст е около 10%. И това не е само козметичен проблем – намаляващата мускулна маса влияе върху начина, по който изгаряте калории. Мускулите са по-метаболитно активни отколкото мазнините, следователно използват повече енергия. По-високото съотношение на мускулите към мазнините означава, че тялото изгаря повече калории в покой. От друга страна изграждането на мускулна маса е свързано с редовно спортуване, което на свой ред изразходва още енергия. Разбира се всяко движение е от полза, но най-ефективни в борбата срещу загубата на мускулна маса след 50 са силовите тренировки както за мъже, така и за жени.

Хормонални промени

Спадът в нивата на естроген и тестостерон подтиква тялото да съхранява мазнини точно там, където най-малко ни се иска – в областта на корема и талията. Това преразпределение на мастната тъкан на свой ред крие риск от инсулинова резистентност, която насърчава наддаването на килограми и затруднява отслабването. За мъжете понижените нива на тестостерон ускоряват загубата на мускулна маса и забавят метаболизма. Балансираното хранене и редовната физическа активност са в състояние да противодействат на хормоналните промени, които забавят отслабването след 50.

banner

Недостатъчно сън

Редица изследвания доказват, че лишаването от сън е свързано със затруднения при отслабване. При недоспиване не само, че се повишава общия прием на храна на следващия ден, но се наблюдава и тенденция за избиране на висококалорични продукти. Липсата на сън повлиява нивата на хормоните на глада и ситостта – грелин и лептин. Въпреки че с годините недоспиването е все по-често срещан проблем, особено при жените в менопауза, експертите насърчават спазването на т.нар. график за сън. Става въпрос за лягане и ставане по едно и също време всеки ден, делник и уикенд.

Бавно отслабване след 50 – не е задължително!

На помощ на желаещите да влязат във форма след 50 години природата предлага Калорекс / Calorex®. Това е разумна натурална алтернатива на широко разпространените синтетични лекарства срещу наднормено тегло. Тайната на успеха е в рационалната комбинация на 500 mg екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg хром пиколинат. Резултатът е понижено образуване на мазнини, особено в областта на корема и талията. Продуктът избирателно изгаря мазнините, но щади белтъчините, което е много важно за съхраняване на мускулната маса. Натуралното средство е напълно безвредно. Оптимален резултат се наблюдава при дълговременна употреба (минимум 3 месеца). Приема се по 2 капсули дневно, 30 мин преди хранене.

Сподели: