затлъстяване диабет

Диабет 1 вече не е болест на слабите хора – близо 62% от засегнатите възрастни са с наднормено тегло или затлъстяване. За сравнение проблеми с килограмите имат 64% от хората без диабет и 86% от тези с диабет тип 2.

Тревожните данни са публикувани в изследователско писмо в изданието от 14 февруари 2023 г. на сп. Annals of Internal Medicine. От Американския националния институт за сърце, бели дробове и кръв (NHLBI) подкрепят резултатите от проведеното изследване.

Затлъстяване и диабет 1 – вече не е изключение, а тенденция

Авторите на проучването анализират данни на над 128 000 души, които са част от Национално изследване на здравни интервюта в САЩ.

banner

Резултатите са повече от обезпокояващи.

При анализа учените установяват, че около 34% от възрастните с диабет тип 1 са с наднормено тегло, а близо 28% – със свръхтегло.

Има и нещо още по-тревожно!

Малко над половината от тези хора са получили препоръки за начина на живот от своя доставчик на здравни услуги.

„Нашето изследване оборва популярното твърдение, че хората с диабет 1 не попадат в капана на коварната епидемия на затлъстяването. Данните трябва да ни подействат отрезвяващо. Време е да възприемем по-агресивен подход срещу очевидния проблем с килограмите при пациентите с диабет 1“. Коментарът идва от старшия автор на изследването Елизабет Селвин от Факултета по епидемиология на университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор.

Въпреки тенденцията все повече пациенти с диабет 1 да имат проблеми с теглото насоки за движение и хранене към тях липсват

„Една голяма част от клиницистите се въздържат да дават съвети относно повишаване на двигателната активност и намаляване на калориите при диабет 1. Причината е в липсата на достатъчно и ефективни доказателства по темата. Ще припомня само, че са проведени големи клинични изпитвания, за да се установят насоки за управление на теглото с диета и упражнения при диабет 2. Сега има належаща нужда от подобни клинични изпитвания при пациенти с диабет 1“. С тези думи завършва водещият автор на изследването доц. Майкъл Фанг от Факултета по обществено здраве на университета „Джон Хопкинс“.

Ефективно и безопасно природно средство срещу наднормено тегло и затлъстяване при диабет тип 1

Калорекс / Calorex® е препоръчван продукт у нас при проблеми с теглото при диабетици. Неговата естествена формула с екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) щади белтъчините, а е безпощадна към излишните телесни мазнини. Ефектът е особено забележим в областта на корема и талията.

Продуктът не само гори мазнините, а и дава мощен тласък на метаболизма. Освен това понижава апетита, намалява нивото на триглицеридите и холестерола, и регулира кръвната захар.

Приемът е удобен – по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. За максимален ефект се препоръчва дълговременна употреба.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: