намаляване на калориите

Може би ключът към дългия живот е в намаляване на калориите. Това предполага скорошно проучване, публикувано в сп. Nature Aging.

„Основният извод от нашето изследване е, че с промяна в начина на живот и поведението е възможно да се забави биологичното стареене“. Думите са на главният автор д-р Дан Белски. Той е доцент по епидемиология във Факултета по обществено здраве „Мейлман“ на градския университет на Ню Йорк (City University of New York).

Намаляване на калориите – „оръжие“ срещу остаряването

Клиничното изпитване във фаза 2 включва 220-ма възрастни, чийто индекс на телесна маса (ИТМ) варира в стойностите от 22 до 27. Тук отваряме скоба, че ИТМ 30 е границата, над която говорим за затлъстяване.

banner

Една част от участниците намаляват дневния прием на калории с 25%, друга – не внасят промени в калорийния прием.

През първия месец от проучването хората, които следват диета с намален калориен прием, получават 3 прясно приготвени ястия дневно. Целта е да свикнат с размера на порциите. Освен това получават полезни съвети за храненето в първите 24 седмици от двугодишното изследване.

Доброволците от другата група нямат такива консултации.

Обобщени данни от изследването

„Повечето участници не се съобразяват с препоръката за понижаване на калориите от 2000 на 1500 в типичната дневна диета. По свое усмотрение те приемат около 1750 калории всеки ден. Но дори и това е достатъчно за настъпването на значителни промени, касаещи стареенето на организма“. На този факт обръща специално внимание д-р Евън Хадли. Той е ръководител на отдела по Гериатрия и геронтология в Националния институт по стареене (NIA) в САЩ, финансиращ проучването.

Данните сочат, че намаляването на калориите забавя процесите на стареене с 2-3% и намалява риска от преждевременна смърт с 10-15%.

„Ние всички сме в състояние да забавим скоростта на стареенето“, заключва въз основа на резултатите д-р Белски.
Изследователите планират да продължат проучването. Те обаче не се ангажират с категоричен отговор защо по-ниският калориен прием забавя стареенето. Предположението, което правят е, че по-малкото калории предизвикват клетъчни промени в човешкия организъм.

Естествено намаляване на калориите с изцяло природен продукт

Калорекс Апетин / Calorex® Apetin е препоръчван от водещи наши специалисти по хранене и диететика за постигане на калориен дефицит. Това е продукт за намаляване на апетита с уникална 100% природна формула. Активната съставка е стандартизирана пиноленова киселина от ядки на Корейски бор (700 mg във всяка капсула).

Приемът стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Това са холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории. На българския пазара няма друг продукт, който да стимулира производството на ССК и GPL1 – обективните индикатори за ситост.

До момента няма данни за странични ефекти и нежелани реакции. Поносимостта е отлична дори при продължителна употреба.

Сподели: