храни с високо съдържание на захар

Храни с високо съдържание на захар и мазнини влияят на мозъчната дейност. Приемани редовно, дори в малки количества, те карат мозъка да ги търси и създават пристрастяване. Това показва съвместно изследване на учени от института „Макс Планк“ в Германия и от Йейлския университет в САЩ.

Храни с високо съдържание на захар и мазнини – манипулират мозъка

Откъде тази „любов“ към нездравословните храни? Как се формира това предпочитание? На тези въпроси отговаря водещата авторка на проучването Шармили Едуин Танараджа. „Склонността да консумираме храни с много захар и мазнини (типичната западна диета) може да е вродена. Не е изключено обаче и да се развие като следствие от наднорменото тегло. Аз и колегите ми смятаме, че мозъкът свиква с този хранителен режим“, казва Танараджа.

За да проверят хипотезата, Танараджа и екипът ѝ провеждат експеримент с две групи доброволци. Всеки ден в продължение на 8 седмици първата група консумира малък пудинг с много захар и мазнини в допълнение към обичайната си диета.

banner

Междувременно втората група също приема пудинг със същия брой калории, но с по-малко мазнини. Важно уточнение е, че мозъчната активност на участниците е измерена преди и по време на проучването.

Резултатите потвърждават предположението на учените

Оказва се, че реакцията на мозъка към храни с много захар и мазнини се е увеличила значително в групата, консумирала сладък и мазен пудинг. За това ясно говори засилената активност на допаминергичната система, която е тясно свързана с центровете за мотивация и възнаграждение на мозъка.

„Измерванията на мозъчната активност показаха, че прекалено сладките и мазни храни буквално препрограмират мозъка. Той привиква към тези възнаграждаващи храни и започва да си ги търси. Ето как подсъзнателно все повече се обсебваме от мисълта за сладко и мазно“, уточнява съавторът на проучването Марк Титгемайер.

Изследователите обръщат специално внимание на факта, че участниците в изследваната и контролната група не са наддали на тегло. Освен това стойностите на кръвната им захар и холестерол не са се променили.

Потискане на апетита за храни с високо съдържание на захар и мазнини

Редовният прием на Калорекс Апетин / Calorex® Apetin значително намалява желанието за сладко и мазно. Активната съставка е пиноленова киселина от ядки на Корейски бор – точно 700 mg във всяка течна капсула. Тя по естествен начин допринася за потискане на апетита и регулиране на телесното тегло. Това се случва, като стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Това са холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории.

Продуктът няма противопоказания. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Наличен е в аптеките в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: