глад за сладко причини

Много причини стоят зад твърдението „чувствам непреодолим глад за сладко”. Днес ще разгледаме тези от тях, които най-често провокират апетит за сладки изкушения.

Не се храните достатъчно или не консумирате правилните храни

Тялото ви ежедневно се нуждае от достатъчно количество калории и ако не ги получи – започва да подава сигнали за глад. Най-често в това се изразява силният апетит за сладко, тъй като захарта е най-бързият източник на енергия. И не, най-добрият начин да притъпите глада не е като залъжете тялото си с парченце шоколад. Осигурявайте си всеки ден нужното количество калории под формата на пълноценна храна. Така лесно ще се отървете от непрекъснатия апетит за сладко.

Придобили сте навик

Ежедневните навици, добри или лоши, се запечатват дълбоко в мозъка. Някои неврохимикали в мозъка могат да предизвикат пристрастяване към захарта, подобно на това към никотина, алкохола и опиатите. Например, ако всяка сутрин пиете подсладено кафе или закусвате със сладкиш, тялото ви ще започне да се приспособява към това. Така всяка сутрин ще очаква своите сладки стимули и ще жадува за тях, ако не ги получи.

banner

Изпитвате много стрес и не спите добре – лоша комбинация от причини за глад за сладко

Хронично високите нива на стрес могат да доведат до неконтролируемо желание за сладко. То може да се отключва всеки път след стресово преживяване и да се превърне в единствен начин за справяне с напрежението. Хроничният стрес е пряко свързан и с качеството на съня. Ако то е лошо, апетитът за сладко става по-силен. Тялото се нуждае от определено количество дълбок, възстановяващ сън, и ако не го получава, започва да жадува за сладко.

Скучаете

Защо често, когато нямате какво да правите, започвате да изпитвате глад за сладко? Връзката между скуката и нездравословната храна се крие в невротрансмитера допамин. Той контролира схемата „възнаграждение-удоволствие”, и е в ниски нива при хората, които вършат скучни задачи. Количеството му се увеличава именно при консумация на вредна храна, която предизвиква удоволствие (като сладкиши, например). За щастие, мозъкът може да се „тренира” и да „заобича” и полезни храни. Това става чрез осъзнаване на проблемите, свързани с храната, и значителни промени в навиците на хранене.

Мощно противодействие на всички посочени причини за глад за сладко

Споделихме няколко решения, които могат да бъдат от полза на хората, изпитващи глад за сладко. Сега следва да им предложим и едно средство, с което успешно да сложат край на непрестанното желание за сладко. На помощ в борбата с апетита идва Калорекс Апетин/Calorex® Apetin. Продуктът съдържа стандартизирана пиноленова киселина от ядки на Корейски бор, с високо качество и 100% природен произход. Благодарение на нея, продуктът оказва директно действие за овладяване на силния апетит. Това става чрез стимулиране на двата пептидни хормона холецисто-кинин [ССК] и глюкагон-подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство за ситост, като потискат глада и предпазват от излишен прием на калории. Така се притъпява апетитът за сладко и се насърчава здравословното отслабване. Продуктът може да се използва за намаляване на апетита и при нормално тегло. Усвоява се напълно от организма, като не предизвиква странични ефекти.

Сподели: