хормон на глада

Учените хвърлиха нова светлина върху представата ни за действието на т.нар. хормон на глада (грелин) и ролята му в процеса на затлъстяване. Екипът на специализирания Журнал по Психоневроендокринология наскоро изясни напълно само подозираната досега връзка между затлъстяването и хроничното недоспиване. Учените доказаха, че в основата на тази взаимовръзка стои именно споменатият хормон на глада. Всяко разстройство в механизма на секреция на хормона на глада повишава риска от затлъстяване. Ето защо хормоналните промени, настъпващи при хронично безсъние, крият отговора на често задавания въпрос – “Защо пълнеем при често недоспиване?”.

Хормон на глада (грелин)

Хормонът на глада се секретира в стомаха и сигнализира за повишаване на апетита. Нормално секрецията му бележи пик в моментите, в които изпитваме най-сериозен глад. Огладняването е знак, че секретираният в стомаха хормон на глада е достигал мозъка и е сигнализирал, че имаме повишени калорийни нужди.

Специфичното действие на хормона на глада го превръща в основен регулатор на енергийния баланс на организма. Повишаването на секрецията на грелин респективно повишава апетита, а засищането му завишава калорийния прием на организма. При патологични изменения в количеството секретиран хормон на глада може да се стигне до усещане за глад, без организма да има нужда от калории. Това съответно води до натрупване на излишно тегло.

banner

Защо пълнеем при често недоспиване – скритата роля на хормона на глада

За първи път научно проучване обръща внимание на ролята на хормона на глада върху затлъстяването при хора, страдащи от хронично недоспиване. Посоченият по-горе научен екип доказва, че недоспиването нарушава механизма на секреция на хормон на глада. Изследванията показват, че при хронично недоспиване се понижават серумните нива на грелин вечер, но се повишават трайно през деня, провокирайки по-силен апетит. По този начин проблемите със съня предразполагат и към трайни проблеми с теглото.

За прекъсване на порочния път недоспиване – повишена секреция на хормон на глада – трайно затлъстяване трябва да се действа в 2 насоки:

1. Нормализиране на енергийния баланс при страдащите от недоспиване

2. Потискане на апетита и компенсиране повишеното отделяне на хормон на глада

За постигане на първото условие е добре да се разчита на повишаване на физическата активност, ускоряване на метаболизма и повишаване изгарянето на калории. По-трудно е постигането на второто условие – компенсиране повишената секреция на хормон на глада при недоспиване.

Трайно нормализиране на теглото с контрол на апетита

Програма Калорекс предлага ефективно средство за регулиране на апетита и трайно нормализиране на теглото. Това е природния продукт Калорекс Апетин / Calorex® Apetin.

Активната съставка на Калорекс Апетин (пиноленова киселина) стимулира отделянето на двата основни хормона, потискащи апетита и усещането за глад. Това са холецистокинин и глюкагон подобен пептид 1. Тези съединения действат като антипод на хормона на глада. Те придават усещане за ситост, предпазват от ненужен прием на калории и съответно – от излишни килограми.

Приемът на Калорекс Апетин не е ограничен във времето и може да продължи до гарантираното постигане на желаните резултати.

Сподели: