време хранене

Кое е най-доброто време за хранене, ако се цели отслабване и контрол на кръвната захар? Американски учени дават отговор на този въпрос. Според проведено от тях проучване приемът на по-голямата част от дневните калории сутрин подпомага свалянето на излишните килограми и подобрява нивата на глюкозата в кръвта. Резултатите са представени по време на годишната конференция на Американското дружество по ендокринология – ENDO 2023.

„Този начин на хранене е в състояние да възпрепятства развитието на диабет тип 2 при страдащите от преддиабет или затлъстяване. Причина за това е ефектът върху кръвната захар“. Думите са на Джоан Бруно. Тя е стипендиант в областта на ендокринологията в медицински център „Лангон“ към Нюйоркския университет и автор на изследването.

Време за хранене – с роля при излишни килограми и висока кръвна захар

Изследователите правят оценка на ефекта от ранното ограничено във времето хранене (на англ. Early Time Restricted Feeding, eTRF). При този вид хранене 80% от калориите за деня се приемат преди 13:00 часа. За сравнение е използван обичайният модел на хранене, при който 50% от дневните калории се приемат след 16:00 часа.

Участниците (10 на брой с преддиабет и затлъстяване) са разпределени на случаен принцип в 2 групи. В продължение на 7 дни едните се придържат към ранно ограничено във времето хранене, а другите – към обичайния модел на хранене. През следващите 7 дни групите разменят режимите на хранене.

Храните са така подбрани, че да задоволяват калорийните нужди на участниците. По този начин се цели да се определи ефектът от начина на хранене независимо от теглото.

По време на проучването доброволците осъществяват неинвазивен и непрекъснат мониторинг на кръвната захар.

Резултатите са повече от добри

„Само след една седмица имаше положителен ефект от ранното ограничено във времето хранене. Въз основа на данните можем да обобщим, че приемът на по-голямата част от дневните калории преди 13:00 часа намалява високата кръвна захар. Това пък на свой ред подобрява метаболитното здраве“. Коментарът идва от Хосе Алеман от медицинското училище „Гросман“ към Нюйоркския университет и съавтор на проучването.

Време за хранене – това не е единственият фактор за намаляване на теглото и поддържане на добра кръвна захар

Приемът на Калорекс / Calorex® също допринася за постигане на оптимално тегло и прецизен контрол на глюкозата. Това е възможно благодарение на рационалната комбинация от две допълващи се съставки. Всяка капсула осигурява екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg.

Хром пиколинатът подпомага отслабването, като потиска апетита и засилва основната обмяна (метаболизма). В допълнение намалява серумния холестерол и е незаменим коректор на инсулина.

Хидроксицитратът избирателно увеличава изгарянето и потиска синтеза на упоритите мазнини по корема и талията. Има щадящо белтъчините действие. Като допълнителен ефект понижава нивото на триглицеридите.

Има неоспорими данни, че редовният и продължителен прием на продукта по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене, значително увеличава ефекта от диетата и физическата активност.

Няма нежелани ефекти. Поносимостта е отлична дори при продължителна употреба.

Сподели: