здравословен режим за сваляне на килограми

Подходящият режим за сваляне на килограми е здравословен за сърцето в дългосрочен план, дори ако си върнем част от изгорените мазнини, според ново проучване. Констатацията е добре дошла за хората, които се притесняват, че не успяват да задържат напълно постигнатите успехи при отслабване.

Повече за методите на проучването

За целите на експеримента изследователите са анализирали данни от 124 клинични проучвания, включващи общо повече от 50 000 участници. Екипът стига до извода, че рисковите фактори за сърдечни заболявания и диабет тип 2 намаляват при хора, които са отслабнали с помощта на интензивни поведенчески програми. Ниският риск остава години след приключването на режима за отслабване, дори при участници, които са възстановили част от свалените килограми.

Темата е особено актуална, тъй като броят на възрастните със затлъстяване нараства прогресивно в развитите държави, а сърдечните болести са причина номер 1 за смърт в световен мащаб. Новият анализ включва проучвания, които разглеждат въздействието на поведенческите програми за управление на теглото върху рисковите фактори за сърдечни заболявания. Продължителността на анализираните клинични проучвания е средно 28 месеца. Включените проучвания сравняват участници в интензивни програми за отслабване, с хора, които са следвали по-малко интензивен режим или изобщо не са следвали програма. Проучванията в анализа включват спазване на диета или тренировъчен режим, или и двете. При част от тях участниците са се придържали към частично или пълно заместване на хранене, периодично гладуване или са получавали финансови стимули, зависими от загубата на тегло.

banner

Резултатите: интензивният режим за сваляне на килограми е здравословен за сърцето

Изследователите установяват, че участниците са свалили средно между 5 до 10 паунда (от 2 до 5 кг), докато средното възстановено теглото е било от 0,26 до 0,7 паунда (от 100 до 300 гр) на година. Средната възраст на участниците е 51 години, а индексът на телесна маса (ИТМ) е средно 33, което е индикация за затлъстяване.

В сравнение с контролната група при участниците в интензивни програми за отслабване се наблюдава подобрение в следните сърдечно-съдови показатели:

  • Понижаване на систолното кръвно налягане
  • Понижаване на показател за кръвната захар HbA1c
  • Подобряване съотношението на „добрия“ HDL холестерол спрямо „лошия“ LDL холестерол

Общите констатации предполагат, че рискът от развитие на диабет или инфаркт също е намален, но са необходими допълнителни изследвания в по-дългосрочен план. Учените констатират, че сърдечно-съдовият риск се повлиява от загубата на килограми, дори когато количествата не са големи. Учените уточняват, че ползите за сърдечно-съдовото здраве частично намаляват с възвръщане на свалените килограми, но поне за известно време метаболитния натиск върху тялото намалява, което е от полза за здравето.

Природно допълнение към режимите за отслабване

Специалистите у нас препоръчват прием на Калорекс / Calorex® като допълнение към хранителния и тренировъчен режим за отслабване. Натуралното средство съчетава в едно силата на Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg.

При редовен прием редуцира телесните мазнини по естествен и здравословен начин. Доказано е, че при придържане към природната терапия в продължение на 8 седмици теглото намалява с над 5 kg. С прилагането само на хранителен режим – едва с 2 kg.

Освен че е ефективен при отслабване, продуктът допринася за регулиране на кръвната захар, намаляване нивото на триглицеридите и холестерола. Безспорно предимство е, че има щадящо белтъчините действие. Напълно безопасен е, като няма данни за противопоказания дори при продължителен прием. Продава се в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Сподели: