периодично гладуване

Според ново проучване все по-популярното периодично гладуване (интервално хранене; фастинг) е предпоставка за риск от преждевременна смърт. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на сп. The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

„Храненето на интервали е налагано като решение както за проблемите с излишните килограми и метаболитното здраве, така и за превенция на болести. То обаче не е панацея. Ето защо нашето проучване е толкова важно за големия процент възрастни американци, които имат по-малко от 3 хранения дневно“. Коментарът е на главният автор на изследването д-р Янгбо Сун. Той е специалист по превантивна медицина в Центъра по здравни науки към университета на Тенеси, САЩ.

Периодично гладуване – може да бъде опасно

Изследователите анализират данни на над 24 000 американци на възраст на и над 40 години. Изследваните лица са участвали в национално проучване за здравето и храненето, проведено между 1999 и 2014 г.

banner

Резултатите от проведена анкета за честотата на храненето сочат, че близо 40% от анкетирани се хранят по-малко от 3 пъти на ден. Профилът на тези хора е сходен. По вероятно е те да са по-млади, мъже, чернокожи, с по-ниско образование и с нисък семеен доход. В повечето случая са изправени пред хранителна несигурност, т.е. нямат достатъчно средства, за да купуват здравословна храна. В допълнение, те обикновено са пушачи, злоупотребяват с алкохол, приемат повече вредни и по-малко полезни храни.

Резултатите са валидни дори след отчитане на други фактори за храненето и начина на живот

„Изследването е наблюдателно, което означава, че не може да докаже дали наистина интервалното хранене е причина за преждевременна смърт. Независимо от всичко връзката е логична от метаболитна гледна точка“. Това казва д-р Сун в изявление пред медиите. Той пояснява, че фастинг диетата обикновено води до прием на повече калории при едно хранене. Това на свой ред влошава контрола на кръвната захар и е в състояние да доведе до здравословни проблеми.

Придържането към периодично гладуване има своите ползи, но и вреди за организма

Ето защо специалистите по хранене и диететика у нас препоръчват на отслабващите да се хранят често и по-малко. Друга важна стъпка към постигане на желаното тегло е повишаване на двигателната активност. А за да е оптимален ефектът от храненето и спорта, насреща е Калорекс / Calorex®.

Това е изцяло природен продукт, с чиято помощ се постига намаляване на теглото по естествен и здравословен начин. Всяка капсула комбинира екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

Резултатът от приема е увеличено избирателно изгаряне на мазнините (особено в областта на корема и талията). По-малко образуване на мазнини в организма. По-нисък апетит, увеличена основна обмяна и регулирана кръвна захар.

Продуктът щади белтъчините и е напълно безопасен. Подходящ е за дълговременна употреба. Дозировката е по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене.

Сподели: