отрицателни калории

Прибавянето на храни с отрицателни калории към менюто може да се окаже тласъкът, от който тялото ви се нуждае при отслабване. На теория знаем, че калорийният дефицит е едно от основните правила за сваляне на излишните килограми, а в следващите редове ще споделим как да го приложите по-лесно на практика!

Какво представляват отрицателните калории?

Вероятно сте чували за нискокалоричните храни, които помагат при отслабване. Но когато говорим за отрицателни калории, първата асоциация обикновено са храни, които съдържат нула калории. Всъщност този термин се използва за продуктите, които изискват повече енергия за усвояване от организма, отколкото доставят на тялото. С други думи, количеството калории, необходими за смилане на храната, е по-голямо от количеството енергия, което тя съдържа. Продуктите с отрицателни калории обикновено са богати на фибри, вода и имат нисък гликемичен индекс. Те са нискокалорични и едновременно с това помагат за изгарянето на калории от организма. След като разгадахме механизма, чрез който храните с отрицателни калории ни помагат да отслабваме, нека да видим кои са те.

7 храни с отрицателни калории – добавете ги в менюто още сега!

Започваме списъка с храни с отрицателни калории с марулята. Тя засища и ще обогати салатата ви с високи количества фибри, фолиева киселина и витамин В. Същевременно марулята съдържа само 15 калории на 100 грама!

banner

Перфектно допълнение към зелената салата са краставиците, които също спадат към храните с отрицателни калории. Те са много хидратиращи и богати на минерали, витамини и електролити. В горещите дни краставиците са считани за традиционна разхлаждаща храна, тъй като подобряват водно-електролитния баланс на тялото. Съдържат около 16 калории на 100 грама.

За любителите на плодовете, с удоволствие споделяме, че ябълките също спадат към храните с отрицателни калории. Съдържат скромните 50 калории на 100 грама, но за сметка на това са изключително богати на фибри. Освен това пектинът, който съдържат ябълките, насърчава топенето на мазнини и постепенното освобождаване на захар, което спомага за регулиране на глюкозата в кръвта. Не на последно място, ябълките са много засищащи, а сладостта им ги прави перфектен заместител на десертите, от които се пълнее.

Тиквичките съдържат само 18 калории на 100 грама. Фитонутриентите в състава им помагат за редовното движение на червата и регулират водния баланс в тялото, което ги прави отличен избор при отслабване.

Доматите са сочни, вкусни и засищащи, въпреки че съдържат само 19 калории на 100 грама. Плюс това те са чудесен източник на калий, витамин С и хранителни фибри.

Морковите са още един представител на храните с отрицателни калории. Те са с ниско съдържание на холестерол и наситени мазнини. Същевременно морковите са чудесен източник на диетични фибри и съдържат високи количества витамин А, С и К. Хранителната им стойност е около 41 калории за 100 грама.

Завършваме с броколи – суперхрана, която съдържа скромните 34 калории на 100 грама. За сметка на това броколите са богати на фибри и антиоксиданти, които освен за отслабване, помагат и в превенцията на сериозни заболявания.

Отслабването е много по-лесно, когато контролираме апетита

За да направим храненето в калориен дефицит мисия възможна, ви съветваме да опитате Калорекс Апетин / Calorex® Apetin. Този изцяло природен продукт е специално разработен за нормализиране на апетита. Активната съставка е пиноленова киселина от ядки на Корейски бор (700 mg във всяка капсула).

Приемът стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Това са – холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории. На пазара у нас няма друг продукт, който да стимулира производството на ССК и GPL1 – обективните индикатори за ситост. Продуктът е напълно безопасен и перфектно допълнение към хранителния режим за отслабване. Не се наблюдават нежелани реакции. Няма противопоказания. Поносимостта при продължителна употреба е отлична. Предлага се в аптеките в цялата страна и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: