режим за отслабване

Анализ на резултатите от едногодишно проучване установява, че определени биомаркери могат да са от полза при избора на подходящ хранителен режим за отслабване. Причината е, че определени показатели повлияват свалянето на килограми в краткосрочен и дългосрочен план. Резултатите от проучването са публикувани в журнал „Cell Reports Medicine“.

През първите шест месеца от експеримента от ключово значение за отслабването е било стриктното спазване на диета, независимо дали хранителния режим е с ниско съдържание на въглехидрати или на мазнини. Но учените откриват, че хората, които са задържали здравословното тегло в дългосрочен план (една година) са приемали същия брой калории като участниците, които са възстановили свалените през първите шест месеца килограми.

Как учените си обясняват тази разлика?

Според проучването бактериите, обитаващи чревната микрофлора и количествата на определени протеини, които тялото произвежда, могат да повлияят поддържането на килограмите след отслабване. Оказва се, че някои хора отслабват повече с диети с ниско съдържание на мазнини, докато други постигат по-добър резултат с ограничаване на въглехидратите.

banner

Изследователите са идентифицирали няколко биомаркера, които предсказват колко успешен ще бъде даден режим за отслабване в дългосрочен план, в зависимост от индивидуалните специфики на организма. Въпросните показатели включват разнообразието от чревни бактерии, протеините, които тялото произвежда и нивата на издишан въглероден диоксид. Според изследователите тези открития могат да поставят началото на персонализираните диети за отслабване.

Повече за методите на проучването

За целите на проучването изследователите анализират данните на 609 участници. Хората регистрират всичко, което хапват в продължение на една година. Част от тях са следвали диета с ниско съдържание на мазнини, а другите са били на режим, ограничаващ въглехидратите. И двата хранителни модела са съставени от предимно висококачествени, минимално преработени храни. Изследователите проследяват още двигателната активност на участниците, стриктното придържане към хранителния режим и броя на приетите калории.

Резултатите от проучването показват, че ограничаването на калорийния прием и повишената физическа активност не са достатъчни за задържане на постигнатите резултати от отслабване за една година. Това провокира изследователите да насочат вниманието си към биомаркерите на метаболизма.

„Открихме някои специфики на чревния микробиом и количества протеини и ензими в началото на периода на проучването, преди хората да започнат да спазват диета, които показват дали ще успеят да отслабнат и да задържат постигнатия резултат“, казва Далия Перелман, изследовател диетолог и съавтор на статията.

По време на проучването изследователите измерват съотношението на вдишвания кислород към издишания въглероден диоксид, известно като респираторен коефициент. Той служи за измерване на това дали въглехидратите или мазнините са основното гориво на тялото. По-ниското съотношение означава, че тялото изгаря повече мазнини, докато по-високото – че изгаря повече въглехидрати. И така, тези, които са започнали диетата с по-висок дихателен коефициент, са загубили повече тегло при нисковъглехидратно хранене.

Ето защо някои хора приемат много малко калории, но не успяват да отслабнат в дългосрочен план. Възможно е разковничето да се окаже в начина, по който тялото метаболизира хранителните вещества. С други думи, ако организмът ни „предпочита“ въглехидрати, а похапваме предимно мазнини, ще бъде много по-трудно да изгаряме калории. „Ако спазвате диета, която е работила за някой познат, но не постигате резултат, може да се окаже, че този хранителен режим не е подходящ за индивидуалните нужди на организма“, добавя Сяо Ли, съавтор на статията.

Перфектното допълнение към всеки режим за отслабване

Специалистите у нас препоръчват прием на Калорекс / Calorex® като допълнение към диетата за отслабване. Този изцяло натурален продукт, съчетава в едно силата на Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg.

Природното средство редуцира телесните мазнини по естествен и здравословен начин. Доказано е, че при редовен прием в продължение на 8 седмици теглото намалява с над 5 kg. С прилагането само на хранителен режим – едва с 2 kg.

Освен че е ефективен при отслабване, продуктът допринася за регулиране на кръвната захар, намаляване нивото на триглицеридите и холестерола. Безспорно предимство е, че има щадящо белтъчините действие. Напълно безопасен е, като няма данни за противопоказания дори при продължителен прием. Продава се в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Сподели: