картофи тегло

Масово битува схващането, че консумацията на картофи води до наддаване на тегло и риск от диабет тип 2. Истината обаче се оказва друга. Или поне това показва изследване на американски учени, публикувано в Journal of Medicinal Food.

„Противно на общоприетото твърдение, картофите не оказват отрицателно въздействие върху нивата на кръвната захар (глюкоза). Хората, които участваха в нашето проучване, дори отслабнаха“. Това казва диетологът д-р Кандида Ребельо от Центъра за биомедицински изследвания „Пенингтън“ в Луизиана, която е съавтор на проучването.

Прием на картофи и сваляне на тегло – възможно е

Изследването е проведено сред 36 души на възраст между 18 и 60 години. Участниците са с наднормено тегло, затлъстяване или инсулинова резистентност.

Тук отваряме една скоба, че инсулиновата резистентност е патологично състояние, при което клетките не реагират нормално на хормона инсулин. Може да допринесе за затлъстяване, високо кръвно налягане, повишен холестерол и диабет тип 2.

Доброволците са разделени в две групи – опитна и контролна. Те са на хранителен режим с широко разпространени храни, включително боб, грах, месо, риба, картофи. Приемат много плодове и зеленчуци, и заместват близо 40% от приема на месо с боб, грах или картофи.

„Диетата на всеки участник беше съобразена с дневните му калорийни нужди. Замяната на голяма част от месото с картофи доведе до нещо неочаквано! Доброволците се засищаха по-бързо и дори често не довършваха храненето си. Наистина понякога с малко усилия може да се постигне голям успех“, казва д-р Ребельо.

Предишни проучвания показват, че консумацията на боб и грах подобрява нивата на кръвната захар при хора с новодиагностициран диабет тип 2

Изследователите увеличават максимално съдържанието на фибри в картофите. За целта ги варят с кората и след това ги оставят да престоят в хладилник между 12 и 24 часа. „Когато сравнихме диета с картофи и такава с боб и грах, установихме, че те имат еднакви ползи за здравето“, казва д-р Ребельо.

Освен с прием на картофи нормално тегло се постига и със специализиран продукт

Калорекс / Calorex® представлява рационална комбинация от две взаимно потенциращи се съставки. Всяка капсула съдържа 500 mg екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg биоактивен хром (хром пиколинат). Формулата съдейства за трайно и сигурно изгаряне на излишните мазнини и намаляване на телесното тегло.

Продуктът допринася за редуциране на килограмите по естествен и здравословен начин. Усилва ефекта от диетата и физическата активност. Има данни, че след 8-седмичен прием теглото намалява с над 5 kg, а само с диета – 2 kg.
За постигане на оптимални резултати е препоръчителен продължителен прием по 2 капсули дневно 30 минути преди хранене. Продава се в аптечната мрежа без лекарско предписание. Може да се поръча и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: