загуба на тегло при диабет

Известна загуба на тегло при диабет от 2 тип се отразява благотворно дори на пациенти с нормални килограми. Това става ясно от изследване, представено на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) през септември 2021 г.

Загуба на тегло при диабет тип 2 би могла да доведе до ремисия на заболяването при пациенти с нормално тегло

Проучването е проведено сред 12 мъже и жени с диабет тип 2 и нормално телесно тегло (среден индекс на телесна маса 24,5). В продължение на 2 седмици доброволците приемат по 800 калории на ден (от супи и нискокалорични шейкове), за да свалят килограми. След това получават подкрепа за период от 4 до 6 седмици с цел задържане на новото тегло. Целият този цикъл (диета-задържане на килограми) се повтаря, до момента в който участниците се разделят с 10-15% от теглото си.

Доброволците са тествани в началото на изследването и след всеки цикъл на диета-задържане на килограми. В края на проучването получените резултатите са сравнени с тези на участници от контролна група. Последните са хора от същия пол и на същата възраст, с идентичен ИТМ, но без диабет.

banner

Данните от сравнителния анализ сочат, че…

  • средното тегло на участниците с диабет тип 2 бележи спад с 11,9% (от 69 кг вече е 61,8 кг)
  • общото количество мазнини в тялото намалява от 33,1% на 27,4%
  • средното количество мазнините в чернодробните клетки се понижава от 4,4% на 1,4%
  • мазнините в панкреаса намаляват средно от 5,1% на 4,5%
  • средните нива на триглицеридите (TG) са намалени от 1,6 mmol/L на 1,0 mmol/L

Крайният резултат от проучването показва, че при 8 от 12-те участници (67%) диабетът „влиза“ в ремисия. Под ремисия следва да се разбира ниво на гликиран хемоглобин (HbA1c) под 48 mmol/mol и преустановен прием на лекарства.

„Проучването е предварително. Ако резултатите се потвърдят, ще се окажа, че диабетът е резултат от излишък от мазнини в черния дроб и панкеаса. А не както се мислеше досега, че е последица от затлъстяване“. Думите са на главния автор на изследването проф. Рой Тейлър от университета на Нюкасъл, Великобритания.

Отличен избор за здравословна загуба на тегло при диабет тип 2 е…

Калорекс/Calorex® – убиец на излишните мазнини в тялото, особено тези в областта на корема и талията. Продуктът е комбинация от:

Двете съставки взаимно усилват действието си. Ефектът от съвместното им приложение е значително по-добър от самостоятелното им използване.

Продуктът допринася за намаляване на телесното тегло по естествен и здравословен начин. Избирателно увеличава изгарянето на мазнини и потиска синтеза им, като едновременно с това щади белтъчините. Намалява апетита и ускорява метаболизма. Намалява нивото на триглицеридите и холестерола, и регулира кръвната захар.

Няма данни за нежелани ефекти. За постигане на оптимални резултати се препоръчва продуктът да се съчетае с балансиран хранителен режим и подходяща физическа активност.

Сподели: