Знаете ли, че нашият организъм не може да оцелее без прием на белтъчини и мазнини, а без въглехидрати може? Необходимо ли е да ги изключим от хранителното си меню? Ще посочим полезните им действия и ще обясним защо са важни и не трябва да се изключват напълно.

Въглехидратите като регулатори на някои хормони

Въглехидратите са от съществено значение за функционирането на мускулната система и мозъка. Играят важна роля в регулацията на хормоните на глада. Веднъж приети, те се превръщат в глюкоза, а след това се изразходват като енергия или се складират под формата на гликоген в мускулите и черния дроб. Въглехидратите се разграждат и освобождават енергия еднакво добре както при достатъчен прием на кислород, така и в условия на затруднен кислороден прием. Именно това ги прави особено значими при всякакъв вид физически усилия. Твърдението, че мазнините са по-ефективен източник на енергия от въглехидратите, не е съвсем точно. Мазнините просто са по-концентриран източник – 9 kcal на грам срещу 4 kcal на грам при въглехидратите.

Въглехидрати – две основни групи

В зависимост от своята химична структура въглехидратите се делят на две големи групи – монозахариди и олигозахариди:

– монозахариди – те включват глюкоза, галактоза и фруктоза. Глюкозата, наричана още гроздова захар е основен източник на енергия за тялото при физически усилия. След като попадне в храносмилателния тракт се резорбира бързо през стените на тънките черва в кръвта. Набавянето й в естествен вид става чрез всички високовъглехидратни храни, но най-вече чрез плодовете. Галактозата, заедно с глюкозата е съставна част на лактозата. Може да се набави чрез захарното цвекло и млечните продукти. Фруктозата (плодова захар) се съдържа в нектара на цветовете и сока на плодовете. В по-големи количества тя натоварва черния дроб, който я трансформира в мазнини. Излишната фруктоза може да наруши баланса на чревната флора, водейки до свръхрастеж на патогенни бактерии.

– олигозахариди – към тази група въглехидрати спадат дизахаридите и полизахаридите. Дизахаридите, заедно с монозахаридите образуват групата на простите въглехидрати. Прекалената употреба на монозахариди и дизахариди може да доведе до натрупване на мастна тъкан в организма.

След всичко казано до тук нашият съвет е да намалите прекомерния прием на въглехидрати, но да не ги изключвате напълно. Заедно с това започнете по-усилени движения. Към здравословното сваляне на тегло добавете редовен прием на природен продукт за максимален резултат и добро здраве.

Природен продукт за топене на мазнини

Хидроксицитратът има свойството да намалява количеството мазнини чрез увеличаване на изгарянето и потискане на синтезата им. Той има щадящо белтъчините действие, тъй като избирателно изгаря мазнините. Комбинирането му с хром пиколинат има усилващ ефект за намаляване на общото тегло като потиска апетита и увеличава метаболизма. Двете съставки се съдържат в природния продукт Калорекс / Calorex®, който топи мазнините в областта на корема и талията.

 

Сподели: