бавни въглехидрати

Въглехидратите са основните хранителни вещества в повечето храни, които консумираме и това не е случайно. За осигуряване на оптимални условия за развитие на организма е необходимо въглехидратите да съставляват поне половината от общото количество нутриенти в нашия хранителен режим.

Въглехидратите (наричани още захари), се разделят на две основни групи:

– бързи (прости)

– бавни (сложни)

Стремежът към редуциране на наднорменото тегло не трябва да изключва напълно приема на въглехидрати, напротив. Необходимо е обаче да се побират правилните такива. Всяка диета за бързо отслабване би следвало да включва прием на бавни въглехидрати.

Накратко за бавните въглехидрати

Бавните въглехидрати се наричат още сложни, защото структурата им е комплексна. За да се разградят до проста глюкоза, лесна за усвояване от клетките е необходимо време и продължителна обработка. Точно това е голямото предимство на бавните въглехидрати, което ги прави важна част от здравословния хранителния режим. Затова те трябва да са част от всяка диета за отслабване.
Разграждане на бавните въглехидрати води до постепенното отделяне на глюкоза в кръвта. Така всяка клетка в тялото получава енергия под формата на глюкоза на равномерни порции във времето. Това помага за много по-ефективното изгаряне на калориите от храната и не се стига до преобразуването им в мастна тъкан и натрупване на излишни мазнини и килограми. Освен това постепенното отделяне на глюкоза в кръвта не предизвиква рязко повишаване на кръвната захар, каквото е налице след консумация на прости и лесноусвоими въглехидрати, съдържащи се в захарта, сладките продукти, белия ориз, тестените изделия от бяло брашно и др.

Храни, богати на бавни въглехидрати

Както стана дума, здравословната програма за отслабване би следвало да не елиминира напъло приема на въглехидрати. Тя трябва да включва консумацията на бавни и сложни такива, за сметка на бързите и лесноусвоими захари.
Лесна диета, която може да осигури здравословно отслабване, включва прием на:

– бобови продукти – боб, грах, леща, нахут

– пълнозърнести житни продукти от лимец, ръж, ечемик

– пресни плодове – ябълка, грейпфрут, грозде

Фибрите – незаменимите сложни въглехидрати

Важна част от групата на сложните въглехидрати представляват разтворимите фибри. Те са полизахариди, които не се усвояват от организма, но се свързват с мазнините и пречат на тяхното усвояване. По този начин фибрите редуцират нивото на холестерола и помагат за намаляване на теглото.

Приемайте редовно фибри, за да отслабнете

Разтворими фибри (хитозан) са включени като активна съставка на природния продукт Калорекс Липас/Calorex® Lipas. Той дава възможност на всеки човек да се справи с излишните килограми и е особено ефективен за отслабване на корема, т.е. стопяване на мазнините в областта на корема и талията. Калорекс Липас е прекрасно допълнение към всяка диета за плосък корем.

Сподели: