ефект йо йо

Добре познатият ефект йо йо (повтаряща се загуба и възвръщане на теглото) представлява опасност за здравето в дългосрочен план.

Според ново проучване колебанията в теглото заради драстично намаляване и увеличаване на калорийния прием могат да причинят физиологични промени. Въпросните промени на свой ред увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет в бъдеще.

Изследването е представено на годишната среща на Американското дружество по физиология (APS), провела се от 2 до 5 април 2022 г. във Филаделфия.

banner

Следва да се отбележи, че предишни проучвания се фокусират върху краткосрочни последствия от рязкото повишаване и намаляване на телесната маса.

Изследването е едно от първите за дългосрочното влияние на неприятния ефект йо йо върху здравето

Обект на проучването са 16 плъха. Те са разделени на случаен принцип в две групи. Животните от първата група приемат нормално количество храна по време на цялото проучване. Тези от втората група са подложени на три рестриктивни диети, които доставят едва 60% от препоръчителния дневен прием на храна. След периода на ограничения гризачите преминават към 3-седмичен нормален хранителен режим.

В края на проучването изследователите използват ултразвук за оценка на сърдечната и бъбречната функция на плъховете. Провеждат и кръвен тест за инсулинова чувствителност.

Вмятаме, че инсулиновата чувствителност е показател за това:

А ето и резултатите…

„Животните, преминали през няколко цикъла на загуба и последващо възвръщане на теглото, са с намалена сърдечна и бъбречна функция. Освен това те имат висока инсулинова резистентност, което е предпоставка за диабет“. Коментарът е на д-р Алин де Суиза, пост-докторант в Джорджтаунския университет в гр. Вашингтон, САЩ и главен автор на изследването. Тя отбелязва, че:

  • макар да изглеждат в добро здраве след преминаване към нормално хранене, плъховете са със сърдечни и метаболитни нарушения

В заключение д-р Де Суиза подчертава, че колкото по-рестриктивна е една диета, толкова по-лоши могат да бъдат последствията за здравето.

Без ефект йо йо и във форма след отслабване – мисията е възможна с…

Калорекс КЛА/Calorex® KLA – изцяло природен продукт, който моделира фигура мечта. Благотворното му действие се дължи на съдържащата се в него стандартизирана конюгирана линолова киселина (КЛА) 500 mg. Налични са данни, че тя има способността да намалява обема на мастната клетка и да поддържа миниатюрния ѝ размер. Известно е също, че регулира стойностите на глюкозата в кръвта и действа благоприятно при диабет и метаболитен синдром.

Продуктът е практически безопасен. Има много добра поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да бъде закупен от аптеките в цялата страна. Наличен е и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: