колко пъти на ден да се храним

Може би най-често задавания въпрос от хората, които се борят с излишните килограми, е „колко пъти на ден да се храним?“. Звучи логично, че отслабването изисква да пропускаме някои хранения, но диетолозите предупреждават, че стратегията може да има противоположен ефект. Причината е, че дори когато целта ни е сваляне на килограми, тялото се нуждае от хранителни вещества, за да функционира правилно. Лишаването от ключови нутриенти може да доведе до дефицит в организма, загуба на мускулна маса и забавяне на метаболизма. В следващите редове споделяме повече за индикациите, които подсказват от колко хранения дневно се нуждае нашето тяло.

Колко пъти на ден да се храним – зависи от възрастта и физическата активност

По-младите хора, особено физически активните, обикновено се нуждаят от четири до шест хранения дневно. С напредване на възрастта тези нужди на организма се променят, особено ако хората преминат към по-заседнал начин на живот. С годините ставаме по-устойчиви на инсулин, особено ако не се движим достатъчно, и тогава е най-добре да се храним по-рядко – три или най-много четири пъти на ден, споделят диетолозите. Причината е, че е необходимо повече време, за да се върнат нивата на захарите и мазнините в кръвта обратно след хранене.

Начин на живот

За хората, които водят забързан начин на живот и нямат време за сядане на маса, е препоръчително фокусът да бъде върху по-малки хранения на често. Обяснението е, че не е препоръчително интервалите между храненията да надвишават 4 часа. Така има риск в края на деня гладът буквално да ни „връхлети“, което на свой ред ни прави склонни да хапваме твърде много, твърде бързо или да избираме нездравословни опции.

Интуицията също подсказва колко пъти на ден да се храним

Интуитивното хранене е още една добре позната стратегия за отслабване. Тъй като нуждите на всеки са строго индивидуални и трудно ще определим универсален брой на храненията през деня, именно гладът подсказва най-добре кога се нуждаем от храна. Но основната грешка е, че повечето хора бъркат повишения апетит с чувството на глад. Ето защо е важно да познаваме сигналите, които тялото дава, когато сме гладни. Те могат да включват усещане за празен стомах, стържене, замайване и др,, и в никакъв случай не бива да се пренебрегват! За начинаещите в отслабването, които не са свикнали да разпознават тези подсказки на тялото, удачен избор е работата с диетолог. Целта е да се обсъдят индивидуалните калорийни нужди и цели, спрямо които да бъде съобразен броя на храненията.

Природна помощ за здравословно отслабване

Калорекс / Calorex® е природното средство, което безпощадно гори мазнините в областта на корема и талията. Продуктът е перфектно допълнение към всеки хранителен и тренировъчен режим за отслабване поради няколко важни причини. Комбинацията от двете активни съставки – екстракт от Гарциния Камбоджа и хром пиколинат изгаря мазнините, предотвратява повторното им образуване, потиска апетита и засилва метаболизма. Освен в отслабването, продуктът помага за нормализиране на кръвната захар и холестерола. Приема се по 2 капсули дневно, 30 мин преди хранене. Оптимални резултати се наблюдават при продължителна употреба (минимум 3 месеца). Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

Сподели: