трайно отслабване

Според ново проучване трайно отслабване при мъже със затлъстяване може значително да подобри качеството на семенната течност и плодовитостта. Това откритие ще бъде от полза за мнозина, тъй като близо две трети от населението в Европа страда от наднормено тегло. В следващите редове споделяме повече по темата.

Трайно отслабване и по-нисък риск от репродуктивни проблеми при мъжете

Отдавна е известно, че затлъстяването води до влошено качество на семенната течност, следователно и до репродуктивни проблеми при мъжете, тъй като по-високият брой сперматозоиди се свързва с по-лесно забременяване. По този повод учени изследват как се отразява отслабването върху качеството на спермата. За целта те провеждат дългосрочно рандомизирано проучване, което включва 56 мъже със затлъстяване на възраст между 18 и 65 години. Индексът на телесна маса (ИТМ) при участниците е между 32 и 43. По време на изследването мъжете успяват да свалят средно по 16,5 кг. В резултат 8 седмици по-късно при участниците се наблюдава увеличаване концентрацията на сперматозоиди с 50% и нарастване на броя им с 40%. Наблюдението продължава 52 седмици след свалянето на излишни килограми. При мъжете, които поддържат по-ниска телесна маса година след първоначалното отслабване, се наблюдава двойно повишаване на броя сперматозоиди. За господата, които са възстановили първоначалните си килограми няма положителен ефект в дългосрочен план.

Повече за методите на изследване

Проучването е част от мащабно изследване за загубата на килограми, което включва 215 датчани със затлъстяване. Публикувано е в New England Journal of Medicine през 2021 г. Всички участници в експеримента се придържат към нискокалорична диета за отслабване в продължение на 8 седмици. След това мъжете са разпределени на случаен принцип в четири групи. Две от групите приемат медикаменти срещу затлъстяване, а другите две получават плацебо лекарства. Участниците в едната от плацебо групите следват тренировъчен режим, като всяка седмица трябва да практикуват 150 минути умерена физическа активност, 75 минути по-тежки тренировки или комбинация от двете. Другите участници от плацебо групата не променят обичайната си двигателна активност. Година по-късно групата, която само тренира и приема плацебо лекарства, както и участниците, които получават медикаменти срещу затлъстяване, но не спортуват, успяват да поддържат свалените килограми. Мъжете, които са приемали медикаменти и са спортували са отслабнали допълнително и са подобрили здравословното си състояние. А участниците в втората плацебо група, които не приемат истински лекарства и не тренират, са възвърнали половината от свалените килограми. При тях в края на проучването се наблюдава възвръщане на рискови фактори за развитието на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Природна помощ с траен ефект за регулиране на наднормено тегло и затлъстяване

Калорекс/Calorex® е най-доброто натурално средство на пазара у нас за сваляне на излишните килограми по здравословен и напълно безопасен начин. Продуктът е перфектното допълнение към всеки диетичен и тренировъчен режим. Съдържа рационална комбинация от 500 mg екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg хром пиколинат. Съчетанието на двете активни съставки води до увеличено изгаряне на подкожни мазнини, намален апетит и по-бърз метаболизъм. Безспорни предимства на продукта са, че спомага за контрол на кръвната захар, намалява нивата на холестерола и триглицеридите и притежава щадящо белтъчините действие. Може да закупите от аптечната мрежа в страната или да поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: