Наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването доказано водят до редица здравословни проблеми и хората с този проблем стават все повече с всяка изминала година. Странно е как някои хора могат да си позволят да консумират големи количества храна, без да се отрази на теглото им, а други ограничават приема на калории и въпреки това качват килограми.

Най-просто казано, покачването на тегло зависи от приетите калории, колко от тях се усвояват от организма и колко се изгарят ежедневно. Но всеки от тези фактори се влияе от комбинация между гени и заобикалящата ни среда, които от своя страна въздействат на нашата физиология (колко бърз е метаболизмът) и на поведението ни (храната, която предпочитаме).

Наднормено тегло и факторите, които го причиняват

Балансът между приети и изгорени калории

Балансът между приетите, складираните и изгорените калории зависи от генетичния код, нивата на физическа активност и разхода на енергия в покой. Ако изразходвате всички приети калории, ще поддържате своето тегло без усилия. Ако пък приемате повече, отколкото горите, това неминуемо води до покачване на килограми. А на всички ни е ясно, че излишните калории се складират под формата на мазнини в специални мастни клетки, които имат свойството да се разширяват. Ако намалите количеството приети калории или повишите движението, естествената реакция на тялото е да намали част от мастните запаси. Когато това се случи, мастните клетки се свиват.

banner

Генетично влияние

Към днешна дата се предполага, че повече от 400 различни гени са отговорни за наднорменото тегло или затлъстяването. Гените водят до наднормено тегло по няколко начина – влияят на апетита, ситостта, метаболизма, чувството на глад, разпределението на телесните мазнини и дори на тенденцията за използване на храната като средство срещу стрес.

Въздействие от околната среда

Ако генетичният фактор е вътрешният двигател, който кара тялото да складира излишните калории под формата на мазнини, то околната среда е външният. Това включва всичко в заобикалящата ни среда, което ни кара да прекаляваме с храната или да ограничим движението. Експертите смятат, че факторът околна среда е движещата сила за епидемията от затлъстяване.

Стрес

Стресът също е един от основните фактори, които водят до наднормено тегло и затлъстяване. В днешното забързано ежедневие работим все повече часове, взимаме по-кратки и по-малко почивки и целият натрупан стрес се отразява негативно на теглото. Някои изследователи смятат, че дори нередовното хранене на крак, вследствие на забързаното ежедневие, е сериозна предпоставка за покачване на излишно тегло.

Превантивни мерки срещу наднормено тегло и затлъстяване

Наднорменото тегло носи със себе си много рискове за здравето. Затова е препоръчително да поддържаме теглото си в норма и да не позволяваме повторното му покачване, ако веднъж сме се справили с този проблем.
Едно от най-ефективните средства за справяне с наднорменото тегло е природният продукт Калорекс / Calorex®, чието действие се дължи на активните съставки Гарциния Камбоджа (Garcinia Cambogia) и хром пиколинат.

Калорекс е природен продукт, който успешно топи мазнините по корема и талията, които носят най-големи рискове за здравето. Освен това съдейства за здравословно понижаване на телесното тегло в комбинация със съобразен с нуждите хранителен режим. А за максимален ефект се препоръчва увеличаване на движението.

Сподели: