въглехидрати и отслабване

В следващите редове ще погледнем от друг ъгъл темата за въглехидрати и отслабване. Оказва се, че значителното понижаване на енергията от въглехидратите „не е по-добра стратегия“ за загуба на тегло от:

  • редуциране на калориите
  • намаляване размера на порциите

Казаното се отнася за максимален период от две години. Това уточняват специалисти от Nutrimedia – проект на Центъра за научна комуникация на университета Pompeu Fabra (OCC-UPF) в Барселона и Ибероамериканския център Cochrane. Въз основа на резултатите те смятат за невярно твърдението, че нисковъглехидратните диети са по-ефективни за отслабване от балансираните.

Въглехидрати и отслабване – някои разяснения по въпроса

Тук е мястото да кажем, че нисковъглехидратната диета попада в категорията на т.нар. чудо-диети. Тя обещава бърза загуба на тегло чрез намаляване на:

banner
  • зърнените храни, бобовите растения и всички други източници на въглехидрати като млечните продукти и повечето плодове и зеленчуци

Тези храни се заместват с продукти, богати на протеини и мазнини като месо, яйца, сирене, масло, сметана и растителни масла.

Някои хранителни режими с ниско въглехидратно съдържание са по-рестриктивни, други – не чак толкова.

Балансираната диета, пък е тази, която осигурява всички хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране на тялото. Тя доставя оптималното количество хранителни нутриенти – протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и вода. По правило при този хранителен режим протеините представляват 12-15% от дневния прием на калории, мазнините – 25-30%, а въглехидратите – 50-55%.

Когато се използва за понижаване на теглото, фокусът при балансираната диета е поставен върху редуциране на калориите чрез…

  • съзнателно вземане на по-здравословни избори (например замяната на мазното месо с по-леко месо)
  • намаляване големината на порциите

Специалистите от Nutrimedia анализират резултатите от 61 проучвания, проведени сред 6925 души с наднормено тегло или затлъстяване. Проучванията, за които става въпрос, сравняват загубата на тегло при хора на нисковъглехидратна и балансирана диета. Данните от сравнителния анализ сочат, че хората са свалили тегло, без значение от диетата, която са следвали.

Средното свалено тегло с двете диети варира в широки граници (от по-малко от 1 кг до близо 12 кг). В краткосрочен план средната разлика в загубата на тегло в полза на нисковъглехидратните диети е 1 кг, а в дългосрочен – по-малко от 1 кг.

Тук засега слагаме точка на темата за въглехидрати и отслабване. Време е да обърнем подобаващо внимание на продукт номер 1 у нас за редуциране на теглото…

Специалната формула комбинира екстракт от плодовете на тропическия плод Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и биологичноактивна форма на хром (хром пиколинат). Съставките се допълват и взаимно допълват действието си. Резултатът от синергията между съставките е:

  • понижено образуване и избирателно изгаряне на мазнини (ефектът е особено видим в областта на корема и талията)
  • овладяване на апетита
  • ускоряване на метаболизма

В допълнение продуктът регулира кръвната захар и холестерола.

Няма данни за нежелани ефекти. Има щадящо белтъчините действие. Подходящ за продължителен прием. Наличен в аптеките в страна и в онлайн магазин МоМо. За поръчки използвайте сайта www.momo.bg.

Сподели: