индексът на телесна маса

Индексът на телесна маса (ИТМ), а не кръвната захар, е свързан с повишен риск от инфекция с ковид и продължителен ковид. Логично, колкото по-високи са стойностите, толкова по-голяма е опасността. Това показва мета-анализ, включващ 9 големи проспективни проучвания с над 30 000 възрастни пациенти от Великобритания. Анализът е ръководен от д-р Аника Кнупел от Лондонския университетски колеж (UCL). Резултатите и заключенията от изследването са представени по време на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Стокхолм.

Индексът на телесна маса и опасността от ковид, която води със себе си

„В началото на пандемията диабетът и затлъстяването бяха идентифицирани като рискови фактори за тежък ковид. Ясно е, че много хора с диабет тип 2 са с излишни килограми. Нашите първи резултати подкрепят идеята, че механизмите, стоящи зад затлъстяването, са отговорни за риска от ковид при диабет. Високите нива на кръвна захар сами по себе си обаче нямат връзка с това“, категорична е д-р Кнупел.

Анализът на данните на 31 252 участници в девет проучвания е красноречив. Оказва се, че по-високият ИТМ увеличава рисковете за инфекция с ковид. В числа това изглежда така – 7% по-висок риск от разболяване за всяко увеличение на ИТМ с 5 kg/m2. Хората с наднормено тегло (ИТМ 25-29,9 kg/m2) и затлъстяване (ИТМ 30 kg/m2 или повече) са съответно с 10% и 16% по-висок риск от заразяване. За сравнение служат лица със здравословно тегло (ИТМ под 25 kg /m2).

banner

Подобни резултати са наблюдавани за дълъг ковид

Анализът на данни на 4243 участници в шест проучвания установява 20% по-висока опасност от продължителен ковид за всяко увеличаване на ИТМ с 5 kg/m2. Хората с наднормено тегло и затлъстяване са респективно с 20% и 36% по-висок риск от дълъг ковид.

Изследователите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания за установяване механизмите за връзката между висок ИТМ и риск от ковид. Те са единодушни, че трябва да се предприемат мерки за намаляване на опасността, която високият ИТМ води със себе си.

Индексът на телесна маса може да бъде понижен с доказани природни средства

За нормализиране на високия ИТМ специалистите по хранене и диететика у нас препоръчват 3-те висококачествени продукта от фамилия Калорекс:

  • Калорекс/Calorex®
  • Калорекс Апетин/Calorex® Апетин
  • Калорекс КЛА/Calorex® CLA

На практика те заместват напълно синтетичните средства за контрол на теглото. Действието им е насочено към намаляване на телесните мазнини в проблемните зони, потискане на апетита, усилване на метаболизма. Формулата им е изцяло природна и е напълно безопасна за здравето. Имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Произведени са в съответствие с най-високите изисквания на добрата производствена практика. Идеално допълват здравословния хранителен режим и спорта.

Продуктите се предлагат в цялата аптечна мрежа в страната. Могат да бъдат поръчани и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: