причина за повишен апетит

Звучи невероятно, но е факт – излагането на слънце е причина за повишен апетит при мъжете, но не и при жените. Ново проучване на изследователи от университета в Тел Авив, Израел, го доказва. Резултатите са публикувани в сп. Nature Metabolism.

Повече за неочакваната причина за повишен апетит при мъжете

По думите на учените стоенето под слънчевите лъчи води до активиране на протеин, наречен p53. Целта на активацията е да се възстановят щетите в кожното ДНК, причинени от слънцето. Дотук добре, но има един много съществен проблем – активирането на протеина p53 е знак за стомаха да започне да синтезира грелин. Това е хормон, който сигнализира на мозъка за глада. Най-потърпевши обаче са мъжете. И тук логично изниква въпросът защо жените не са уязвими. Отговорът е, че основният женски хормон естроген не позволява на протеина p53 да провокира синтеза на грелин. По този начин апетитът при жените не са повишава след престой на слънце.
Проучването се базира на епидемиологични данни от едногодишно изследване на хранителните навици на близо 3000 израелци (мъже и жени). Взети са предвид и мненията на студенти, прекарали известно време на слънце, а също и резултатите от генетичен експеримент с лабораторен модел.

Финалните данни сочат, че кожата е основен регулатор на апетита както при лабораторни модели, така и при хора

Изследователите обясняват, че има значима метаболитна разлика между мъжете и жените, която се отразява и на здравето, и на поведението им. По думите им обаче досега не е било установено и потвърдено:
• дали представителите на двата пола реагират по различен начин на въздействия на околната среда като ултравиолетовата радиация на слънцето
„Проучването е първото, което открива връзка между излагането на слънце и повишения апетит при мъжете. Нужни са обаче по-мащабни изследвания, които да потвърдят резултатите“, отбелязва главният автор д-р Кармит Леви.

banner

Срещу тази и всяка друга причина за повишен апетит при мъже и жени специалистите по хранене и диететика у нас препоръчват Калорекс Апетин / Calorex® Apetin

Това е 100% природен продукт от фамилия Калорекс, който убива апетита. Действието му се дължи на активната съставка пиноленова киселина от ядки на Корейски бор.
Всяка течна капсула съдържа 700 mg стандартизирана пиноленова киселина. Попадайки в организма, тя стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Това са холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1], които създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории.

Продуктът е с доказана ефективност и е един от най-предпочитаните за регулиране на апетита у нас. Успешно се използва за:

  • намаляване количеството храна по време на основното хранене
  • намаляване приема на допълнителна храна между основните хранения

Няма противопоказания. Наличен в аптеките и в онлайн магазин МоМо.

Сподели: