бариатрична хирургия за отслабване

Бариатрична хирургия за отслабване е метод, който навлиза все повече в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването. През последните години проблемът с излишните килограми при деца е все по-актуален в развитите държави. Ето защо активно се обсъжда прилагането на хирургическата интервенция, целяща да намали апетита и да ограничи консумацията на храна, при юноши. Но според ново проучване, публикувано в списание „Radiology“, при подложилите се на бариатрична хирургия в тийнейджърските години, има известен риск за костното здраве.

Повече за проучването

Водени от Мириам Бредела, професор по радиология, изследователите проследяват група от 54 младежи на възраст между 13 и 24 години в периода от 2015 до 2020 г. Всички участници в проучването са с умерено или силно затлъстяване. Половината от участниците са подложени на лапароскопска ръкавна гастректомия, при която обемът на стомаха намалява с около 75%. Другата половина от младежите не са подлагани на операция, а са се придържали към диетични и тренировъчни препоръки.

Две години преди и след започване на терапията за отслабване, учените събират данни за костното здраве и на двете групи участници чрез физически прегледи, кръвни изследвания и компютърна томография. При младежите, подложени на хирургическа интервенция, намалява индексът на телесна маса (ИТМ) в сравнение с нехирургичната група. Успоредно с това те имат много мазнини, циркулиращи в костния мозък, което предходни изследвания свързват пряко с костната загуба. При сканиране на гръбначния стълб учените установяват, че групата, подложена на хирургия за отслабване, има намалена костна плътност и здравина.

banner

Бариатрична хирургия за отслабване и костна плътност – коментарът на учените

„Открихме, че здравината на костите е по-ниска две години след операцията за отслабване, докато мазнините в костния мозък, маркер за отслабване на костите, са се увеличили. Тези данни предполагат, че операцията за отслабване има отрицателни ефекти върху здравето на костите“, споделя проф. Бредела.

Фактът, че бариатричните операции, като лапароскопска ръкавна гастректомия, могат да доведат до костна загуба и фрактури, не е нов. Но тези открития са тревожни за подрастващите, чиито кости все още се развиват. Тъй като хирургията за отслабване все повече се налага като метод за борба със затлъстяването при деца, изследователите подчертават, че ако юноша премине през процедурата, здравето на костите трябва да бъде непрекъснато наблюдавано. За да се противодейства на негативите за костното здраве, е удачно да се приемат хранителни добавки като витамин D и калций.

Природна терапия за борба с излишните килограми

Специалистите у нас препоръчват прием на Калорекс / Calorex® като помощно средство в борбата с излишните килограми. Природният продукт съчетава в едно силата на Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg.

Приеман редовно редуцира телесните мазнини по естествен, здравословен и напълно безопасен начин. Доказано е, че при придържане към природната терапия в продължение на 8 седмици теглото намалява с над 5 kg. С прилагането само на хранителен режим – едва с 2 kg.

Освен че е ефективен при отслабване, продуктът допринася за регулиране на кръвната захар, намаляване нивото на триглицеридите и холестерола. Безспорно предимство е, че има щадящо белтъчините действие. Няма данни за противопоказания дори при продължителен прием. Продава се в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Сподели: