Диета DASH

Хипертонията (високо кръвно налягане) и наднорменото тегло обикновено вървят ръка за ръка. Високото кръвно налягане днес засяга повече от 1.1 милиарда души по света, а най-тревожен е фактът, че това число непрекъснато расте. Освен това хипертонията носи редица здравословни рискове като сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и сърдечен удар.

Свалянето на излишните килограми е една от най-важните стъпки за регулиране на кръвното налягане. За целта е създадена специална диета, предназначена за хора с наднормено тегло, които страдат и от високо кръвно налягане.

Диета DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) е прецизирана за хората, които страдат от хипертония и основна цел на диетата е да се постигне двоен ефект – отслабване и регулиране на кръвното налягане.

banner

Диета DASH – какво представлява и с какво се отличава от останалите диети?

Диета DASH е дългосрочен хранителен режим, който да се интегрира в начина на живот на хората с хронична хипертония. Тя е създадена да се бори или да предотврати високо кръвно налягане.
Диетата обръща внимание на размера на порциите, разнообразието от храни и достатъчното количество хранителни нутриенти. Освен това насърчава за ограничаване консумацията на натрий и фокусиране върху консумацията на разнообразни храни, богати на вещества, които понижават кръвното налягане по естествен начин. Такива са магнезий, калий и калций.

Какви храни включва диета DASH?

До разработване на диетата се стига след направено проучване, което установява, че хората, които консумират повече растителни храни, страдат по-рядко от високо кръвно налягане в сравнение с хората, които консумират предимно месо.
Затова диетата е фокусирана върху приема на повече плодове и зеленчуци и чист протеин от източници като пилешко месо, риба и боб. Диетата препоръчва максимално ограничаване на приема на червено месо, сол, захар и мазнини.
Оптималните дози натрий, които се препоръчват с диетата DASH са не повече от 2300 мг на ден, което се равнява на 1 чаена лъжичка сол.

Трайно отслабване и ускоряване на метаболизма с диета DASH и още нещо…

Ключът към справянето с хронично завишеното кръвно налягане и трайното отслабване се крие в подходящия хранителен режим. А за допълнително ускоряване на метаболизма и подпомагане изгарянето на излишните мазнини благоприятен ефект има природният продукт Калорекс КЛА/Calorex® CLA – едно от най-новите попълнения в серията продукти Калорекс, предназначени за хора, които желаят да постигнат трайно отслабване.

Ефектът на Калорекс Кла се постига по три начина – чрез ускоряване на метаболизма, повишаване на изразходваната енергия по време на сън и потискане усвояването на мазнини.

Сподели: