затлъстели хора

Дори да нямат високо кръвно налягане и диабет болшинството затлъстели хора са с около 33% по-висок риск от:

  • предсърдно мъждене
  • сърдечна недостатъчност

Това става ясно от френско проучване. То проследява състоянието на близо 3 милиона хоспитализирани пациенти над 18-годишна възраст за период от минимум 5 години. Резултатите от него са представени на годишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) през септември 2021 г. Изследването заключава още, че опасността от сърдечна недостатъчност е особено голяма при пациенти с метаболитни нарушения, независимо от теглото им.

Схващането, че голям брой затлъстели хора са метаболитно здрави, е погрешно

На това акцентира главният автор на проучването д-р Лоран Фошие от Университетски болничен център „Трусо“ във френския град Тур.
Поясняваме, че под „метаболитно здрави хора“ се има предвид такива, при които няма обезпокоителни промени в метаболизма, предшестващи:

  • диабет тип 2
  • сърдечно-съдови проблеми
  • инфаркт
  • инсулт

Тези хора нямат маркери за възпаление, нито промени в инсулиновата сигнализация.

„Насърчаване отслабването при затлъстелите хора, без значение дали са метаболитно здрави, или не, ще помогне за предотвратяване на предсърдно мъждене и сърдечна недостатъчност“. Това заявява категорично д-р Фошие и подчертава важността от предотвратяване на лошо метаболитно здраве.

Отваряме една скоба, че зад словосъчетанието „лошо метаболитно здраве“ стоят проблеми с метаболизма, водещи до:

  • нередовно кръвно налягане
  • резки промени в теглото

Д-р Фошие обръща специално внимание, че дори хора с нормално тегло могат да се възползват от медицинска и поведенческа терапия

По думите му това би им помогнало да подобрят хранителния си режим и да увеличат физическата активност. Промяната в начина на живот, пък би намалила сърдечно-съдовия риск.

В заключение д-р Фошие отбелязва, че изследването е наблюдателно и не може да установи причинно-следствена връзка. Освен това включва кавказци и резултатите няма как да бъдат отнесени към всички хора.

Всички затлъстели хора у нас, които се борят с излишните килограми и свързаните с тях негативни здравни последствия, могат да разчитат на…

Калорекс/Calorex® – мощно природно оръжие срещу излишните мазнини, особено в проблемни зони като корема и талията. Продуктът е високоефективна комбинация от две допълващи се съставки:

Благодарение на формулата си продуктът допринася за намаляване на телесното тегло по естествен здравословен начин без гладуване и странични действия. Спомага за подобряване на метаболизма и изгаряне на мазнините. Съдейства за намаляване на триглицеридите и холестерола. Има щадящо белтъчините действие, отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. За постигане на оптимални резултати се препоръчва по-дълговременна употреба.

Сподели: