затлъстяването последствия

Затлъстяването може да увеличи опасността от дългосрочни последствия за здравето след заразяване с коронавирус (COVID-19). Това е заключението от проучване на клиника „Кливланд“ в САЩ. Резултатите са публикувани в сп. Diabetes, Obesity and Metabolism.

Изследването е първото, което показва, че затлъстяването в умерена до тежка форма е предпоставка за поява на дългосрочни последствия от ковид след острата фаза на болестта

В проучването, което има наблюдателен характер, учените използват регистъра на пациенти в клиника „Кливланд“. Анализират данните на хората, дали положителен тест за коронавирус в периода март 2020-юли 2020 г. Проследяват здравословното състояние на пациентите до януари 2021 г. и изследват три показателя за потенциални дългосрочни усложнения от ковид:

  • хоспитализация
  • смъртност
  • необходимост от диагностични тестове

Проучването установява, че последствията след острата фаза на ковид-19 са често срещани при преболедувалите инфекцията.

banner

Резултатите от 10-месечното проследяване сочат, че…

  • 44% от ковид болните са имали нужда от прием в болница
  • 1% са починали

Данните показват още, че при пациенти с умерено и тежко затлъстяване:

  • рискът от постъпване в болница е с 28-30% по-висок от този при пациенти с нормален индекс на телесна маса (ИТМ)
  • необходимостта от диагностични тестове за оценка на различни медицински проблеми е с 25-39% по-голяма, отколкото при пациенти с нормален ИТМ

Припомняме, че ИТМ е обективен критерий за това дали човек страда от затлъстяване. Измерва се в килограми на квадратен метър (kg/m2). За норма се приемат стойностите между 18.5 и 25.0. Ако стойностите са в интервала 25.0-30.0, се говори за наднормено тегло, а над 30.0 – за затлъстяване.

Предвид резултатите специалистите приканват хората със затлъстяване да вземат мерки за намаляване на теглото и подобряване на здравословното състояние. В противен случай рискуват здравето и живота си на фона на нестихващата пандемия от ковид-19.

В борбата със затлъстяването и произтичащите от него последствия във времена на ковид диетолозите у нас препоръчват…

Продуктът е с изцяло натурален състав, който съдейства за намаляване на телесното тегло по естествен и здравословен начин. Активни съставки са:

Те се допълват и взаимно усилват своето действие. Хидроксицитратът намалява количеството мазнини, като увеличава избирателното им изгаряне и потиска синтезата им. Хром пиколинатът намалява телесното тегло, като потиска апетита и засилва основната обмяна (метаболизма).

Продуктът усилва ефекта от диетата и физическата активност. След 8- седмичен прием теглото намалява с над 5 kg, а само с диета – с 2 kg. За постигане на оптимални резултати е нужна по-дълговременна употреба.

Сподели: