защо преяждаме

Защо преяждаме? Това е въпрос, който си задаваме много често. Да видим какво отговарят специалистите!

Ето защо преяждаме според диетолозите

Специалистите са категорични, че зад прекаляването с храната стоят много и различни фактори. В следващите редове обръщаме внимание на най-важните. Консултант по темата е Марта Гаролет, която е доктор по фармация, диетолог и магистър по обществено здраве. Съвсем наскоро заедно с Рафаел Ансон, президент на Испанската кралска академия по гастрономия, тя публикува книгата Simplicity (изд. Libros Cúpula). Целта им е да покажат, че придържането към здравословно хранене е лесно изпълнимо.

Д-р Гаролет посочва емоциите като основна причина за преяждането. „Много често ядем, не защото сме гладни, а защото сме отегчени, тревожни, разстроени, ядосани. Ако спрем и се замислим за момент всъщност кога последно сме яли от глад, ще осъзнаем, че вероятно е било доста отдавна. В много от случаите чисто и просто се храним емоционално“, казва експертката.

Като фактор за преяждане д-р Гаролет изтъква и лесният достъп до храна

„Осигуряването на храна е било истинско предизвикателство за нашите праисторически предци. Те е трябвало да ловуват животни, които са били много по-големи и силни от тях. Сега, в наше време, нямаме такива трудности. В хипермаркета можем лесно, бързо и безпроблемно да намерим всичко, което ни се хапва“, коментира д-р Гаролет. По думите ѝ преяждането е обусловено и от особеностите на времето, в което живеем. Искаме от всичко по много и то на момента.

Като последна, но не и по важност причина за прекаляването с храна, експертката сочи стресът. „Твърде вероятно е при наличие на хронично високи стресови нива да започнем да преяждаме особено нощем. Именно в състояние на стрес сме склонни да правим най-нездравословен избор на храна и да злоупотребяваме с вредни продукти“, подчертава д-р Гаролет.

Вече е ясно защо преяждаме. Сега е време да разкрием как да се овладее неконтролируемият апетит

Специалисти по хранене и диететика у нас с богат опит препоръчват Калорекс Апетин / Calorex® Apetin за овладяване на вълчия глад. Активната съставка на продукта е пиноленова киселина от ядки на Корейски бор (700 mg във всяка капсула). Попадайки в организма, пиноленовата киселина стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Става въпрос за холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории.

Приеман според предписанието, продуктът спомага за намаляване на приетата храна по време на основното хранене и на допълнителната храна между основните хранения. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има добра поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Продава се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където често има изгодни промоции!

Сподели: